National

STRATFOR: Romania, in centrul strategiei anti-ruse a SUA la Marea Neagra

Publicat: 11 iun. 2014
1

Statele Unite isi refac strategia din jurul Marii Negre si o vor centra pe Romania. Asa arata George Friedman intr-o analiza a agentiei de strategie si prognoza Stratfor. Analistul noteaza ca Washingtonului pune la punct un plan menit sa tina in frau flota rusa si sa protejeze ruta energetica dintre Azerbaijan si Europa.

Citeste si: Avertisment TERIBIL al Rusiei pentru Europa de Est

In articolul „Peisajul de dincolo de Ucraina”, directorul general al Stratfor, George Friedman, analizeaza situatia geostrategica din estul Europei, in contextul conflictului din Ucraina si al anexarii pensinsulei Crimeea de catre Rusia.

„Vom vedea ca Statele Unite incep sa adopte o strategie centrata pe Romania.”

„Rusii au pastrat Sevastopolul, deoarece capacitatea navala in Marea Neagra este foarte importanta. O strategie care imbunatateste capacitatea navala a Romaniei si aduce avioane americane in regiune va reprezenta o amenintare pentru flota rusa. Ar extinde, de asemenea, capacitatile defensive ale Georgiei si ar proteja traseul indispensabil pentru orice conducte de gaz care pleaca din Azerbaidjan.”

Citeste si: AVERTISMENT pentru Republica Moldova

Stratfor precizeaza insa ca Statele Unite nu vor neaparat sa construiasca o flota romaneasca puternica, ci sa creasca presiunea pe Moscova.

„Pentru Statele Unite, jocul nu inseamna sa inarmeze masiv Polonia sau sa construiasca o flota romaneasca. E mai simplu: Washingtonul vrea sa arate ca e gata sa faca aceste lucruri. Un astfel de spectacol de vointa ar forta rusii sa isi recalculeze pozitia de acum.

Citeste si: Aeroportul din Lugansk atacat de rebelii prorusi

Drept dovada privind predictiile lor, specialistii Stratfor dau ca exemplu vizitele facute in Romania de inalti oficiali ca vice-presedintele american Joe Biden si secretarul apararii, Chuck Hagel.

Adauga un comentariu