Magazin

Stresul pe termen scurt, foarte nociv

Publicat: 22 sept. 2010
1

Discuţiile aprinse cu colegii şi un termen de predare a materialelor prea mic pot afecta memoria şi capacitatea de învăţare la fel de mult ca stresul pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani. Aceştia au descoperit că substanţele eliminate ca răspuns la o sursă acută de stres pot afecta comunicarea dintre celulele creierului implicate în formarea şi procesarea memoriei. Studii anterioare au demonstrat că mărirea producţiei de hormoni în urma unei situaţii de stres ce durează săptămani, luni şi ani poate afecta memoria, însă noul studiu demonstrează că şi o situaţie stresantă de scurtă durată poate avea acelaşi efect.

Tensiunea neuropsihica nu poate fi evitata

Coordonatorul studiului, Tallie Baram, specialist în neuroştiinţe la Universitatea Irvine din California, a declarat: „Tensiunea neuropsihică este o constantă a vieţii noastre şi nu poate fi evitată. Descoperirea noastră este importantă pentru că poate sta la baza dezvoltării unor tratamente care să prevină aceste efecte nedorite şi oferi explicaţii pentru oamenii care reţin sau îşi amintesc cu greu informaţii în situaţii stresante”, a mai spus acesta. Anterior acestor descoperiri, cercetătorii s-au concentrat asupra rolului hormonului stresului, cortizolul, în deteriorarea memoriei. Acum, oamenii de ştiinţă au remarcat că organismul animalelor aflate într-o situaţie stresantă produce un neurohormon numit corticoliberină (CRH).

66% dintre angajaţi stresati risca o boala cardiaca

Legăturile dintre celulele creierului – sinapsele – sunt importante în procesarea memoriei şi în colectarea şi stocarea informaţiilor. Cercetătorii au observat că eliberarea, în cazul unei situaţii de stres, a substanţei respective în hipocampus (zona asociată capacităţii de învăţare şi memoriei) are drept consecinţă dezintegrarea rapidă a şanţurilor de pe celulele creierului pe care sunt localizate sinapsele. Acest fenomen afectează memoria, potrivit experimentelor realizate pe cobai. Specialiştii au mai descoperit că blocarea acţiunii moleculelor de CRH previne deteriorarea memoriei asociată stresului.
Luna trecută, un studiu publicat de cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra a scos la iveală faptul că angajaţii stresaţi prezintă cu 66% mai multe riscuri de a dezvolta o maladie cardiacă.

Adauga un comentariu