Stiri medicale

Stresul si anxietatea trag greu la cintar

Publicat: 22 dec. 2010

Despre factorii care duc la ingrasare s-au elaborat numeroase teorii. In mod clar, persoanele obeze pot fi incadrate in doua categorii: cei care mostenesc genetic predispozitia pentru ingrasare si cei care sufera consecintele unei dereglari endocrine. Cazuistica ne arata insa ca sunt si persoane care se confrunta cu excesul de kilograme din cauza unor factori care nu pot fi explicati, preveniti si tratati pe cale medicala. Acestia din urma pot dezvolta ulterior probleme ale glandelor si, respectiv, pot transmite mostenitorilor tendinta de ingrasare, imprumutind deci si avatarurile primelor doua categorii.

Potrivit unui articol publicat in „British Medical Journal„, oamenii sunt programati genetic sa reactioneze la anxietate prin consum de alimente. De asemenea, medicii spun ca stresul stimuleaza excesiv glandele suprarenale, fapt ce favorizeaza acumularea grasimilor. In conditii de stres, grasimile si zaharul din singe sunt folosite de corp intr-un ritm mult accentuat, ceea ce duce la cresterea poftei de mincare.

Teama de ingrasare

Cercetatorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit, in timp ce cautau noi modalitati de tratament a tulburarilor alimentare, ca teama de ingrasare este vizibila la nivel creierului. Chiar si femeile normoponderale se tem de ingrasare. Cercetatorii americani au testat un grup de femei sanatoase, care nu aveau probleme legate de alimentatie, greutate, imaginea de sine. Testele psihologice au aratat ca tinerele erau sigure pe ele, increzatoare si nu aveau nicio tendinta catre tulburarile alimentare. Lucrurile s-au schimbat complet, cand acestor femei li s-a scanat creierul, cu ajutorul tehnologiei RMN.

Cercetatorii le-au aratat imagini cu persoane necunoscute pentru a vedea ce zone din creier le sunt stimulate. Cand in imagine aparea o femeie supraponderala se activa brusc acea zona a creierului responsabila cu imaginea de sine si identitatea personala. „Aceste femei nu aveau probleme de nutritie si din atitudinea lor reiesea ca nu-si fac probleme in legatura cu greutatea. Si totusi, aparentele ascundeau o anxietate si o teama legate de îngrasare”, au spus cercetatorii. Ei au facut experimentul si pe barbati, la care nu s-a observat nicio urma de anxietate, nici la testele psihologice, nici la scanarea RMN.

Stresul creste apetitul

Cresterea stresului determina cresterea poftei de mancare. Hormonul stresului, cortizolul, trimite semnale spre creier, facand ca apetitul sa creasca. Oamenii de stiinta apreciaza ca in 75% din cazurile de crestere a apetitului este vorba de o „foame emotionala„, ceea ce inseamna ca multi dintre noi folosim mancarea ca pe o modalitate de adaptare la sentimentele inconfortabile pe care le traim. La nivelul globului 1 din 4 persoane sunt supraponderale, conform Institutului American de Obezitate.

Citeste si:

Stresul prefera femeile

Plante care cresc rezistenta organismului la stres 

Testul medical care-ti spune cat este de stresat

Stresul favorizeaza aparitia cariilor loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit