Actualitate

Strigator la cer! Este mama, dar nu stie cati ani are si nici cum se numeste! Asa arata o fantoma a sistemului romanesc – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 19 oct. 2016
@ Situatie incredibila la Iasi, dupa ce o femeie nu are niciun fel de act si nu stie nici macar ce varsta are @ Mai mult decat atat, a devenit mama, iar copiii au fost cat pe ce sa-i calce pe urme 
 
Exista oameni care practic nu exista. Chiar daca jocul de cuvinte pare desprins dintr-un banc, la Iasi situatia este reala. O tanara, mama a patru copii, ar putea face ce vrea, fara sa poata fi trasa la raspundere. Femeia nu are niciun fel de act. Nu are certificat de nastere, nu are buletin, mai bine spus nu are nimic. Niciodata nu a stiut ce varsta are si nici cum se numeste. Ea se prezinta Veronica, dar nu a fost niciodata botezata si nu stie nimic despre parintii ei.

Cotidianul BUNA ZIUA IASI va mai prezentat cazul femeii „fantoma„, iar acum, dupa aproape un an de la publicarea articolului, situatia nu s-a schimbat prea mult. Povestea familiei incepe cu ceva ani in urma, cand Ionel si Veronica s-au cunoscut intr-o podgorie. Ambii munceau cu ziua, barbatul sapa via, iar femeia o lega. Zilele treceau, iar cei doi petreceau din ce in ce mai mult timp impreuna. Veronica era o fata timida, fara prieteni, iar colegele ei, cu care impartea o baraca improvizata pe camp, se comportau urat cu ea. Ionel vedea tot ce se intampla si zilnic ii cumpara ceva de mancare si vorbea cu ea, iar peste ceva vreme urma ca ambii sa formeze o familie.

Dupa ce sezonul viei s-a terminat, Ionel i-a cerut Veronicai sa-l urmeze in comuna Dagata, locul in care el s-a nascut. Asta s-a si intamplat. Au stat cu chirie pe unde au putut, iar intr-o zi credeau ca Dumnezeu le-a pus mainile in cap. Un satean le-a spus ca le da o casa unde sa locuiasca. Aproape un an totul a mers perfect, aveau casa lor si au adus pe lume un copil. Ulterior a venit pe lume cel de-al doilea copil, iar acum familia numara sase mebri.
 

Mama trece prin chinuri grele, zi de zi 
 
In urma unei cazaturi, Veronica a fost tintuita mai multa vreme la pat. La un picior, in urma cazaturii, i-a aparut un hematom, iar durerea a impiedicat-o sa mai poata munci. De cateva saptamani, femeia s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga, insa ia frecvent calmante pentru a rezista durerii. Pe langa faptul ca situatia financiara a familiei este una precara, problema pe care o are femeia la picior o impiedica sa munceasca. Anul trecut, niciunul dintre copii nu avea acte de identitate, insa acum problema s-a rezolvat partial. Trei dintre cei patru au certificate de nastere, insa cel mai mic dintre ei si mama, nu. Asta o impiedica pe femeie sa ajunga pe mana unui doctor si pe masa de operatie.

„Este greu sa traiesti fara acte. Asta este, nu am fost data la scoala, nu stiu sa scriu sau sa citesc. Parintii mei nu m-au ajutat cu nimic. Nici nu stiu cati ani am macar. As vrea sa am si eu acte, sa merg la un spital, sa ma operez, sa pot munci, dar este greu”, a spus Veronica. Ionel munceste cu ziua, iar veniturile care intra lunar in casa sunt foarte mici, abia daca trec de 400-500 de lei.

„Ne descurcam, chiar daca avem bani putini. Ne-ar trebui cativa bani sa ne reparam casa, o parte aproape se darama, dar nu avem cum. Imi doresc o casa, pentru copii, sa aiba si ei conditii cum au altii, dar stiu ca este doar un vis. Vreau sa ma fac bine, sa pot munci”, a spus Veronica.

Chiar daca este greu de crezut ca in zilele noastre mai pot exista oameni care habar nu au cum se numesc si cati ani au, iata ca la Iasi se dovedeste contrariul. Aceasta mama ar trebui ajutata pentru a putea munci, pentru ca asta isi doreste. Stie ca in situatia in care se afla, cel mai probabil nu va putea niciodata sa-si indeplineasca visul, acela de a-si repara casa sau de a-si construi una noua.

Adauga un comentariu