:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/01/accident-Scobalteni-Petru-Bivol.jpg)
O femeie din Iași s-a chinuit câteva luni să își găsească un loc de muncă după ce, din cauza pandemiei de COVID-19, s-au suspendat toate nunțile și cumătriile. Femeia din Iași, de profesie bucătăreasă, a primit cea mai grea lovitură când a fost nevoită să anuleze toate evenimentele și să-și caute un loc de muncă. A dat zeci de telefoane la foștii colegi, bucătari, însă niciunul nu a putut să o ajute pentru că aceștia au plecat să muncească în străinătate. În cele din urmă ieșeanca s-a angajat la un restaurant din Iași unde lucrează doar două zile pe săptămână, în funcție de comenzi
În povestea femeii din Iași se regăsesc mii de persoane din țară care sunt în căutarea unui loc de muncă. Irina Ceaca, bucătăreasă din comuna Miroslava, Iași, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, povestește despre situația extrem de grea prin care trec angajații și patronii din domeniul HoReCa, din cauza pandemiei de COVID-19. Din cauza situației incerte în care se află atât angajații, cât și patronii, multe restaurante și săli de evenimente din Iași ar putea fi închise definitiv. De la debutul pandemiei până în prezent, peste 2.600 de persoane din Iași au rămas fără locurile de muncă, majoritatea fiind din domeniul HoReCa și industrie.
Povestea Irinei Ceaca, în vârstă de 48 de ani, începe în anul 1999, când, împreună cu soțul, au plecat să lucreze în Italia, fiind printre primii români care se duceau să lucreze în străinătate.
„Atunci se pleca cu viză, nu ca acum. Am plecat pentru un trai mai bun. Am stat până în anul 2007. Am lucrat ca badantă și apoi ca bucătăreasă. Ultimii 3 ani când am lucrat în Italia am învățat această meserie, bucătăreasă. Eu din copilărie aveam o pasiune pentru domeniul acesta, HoReCa. Voiam să fiu ospătar pentru că pe vremea lui Ceaușescu se câștiga bine din meseria asta. Nu am intrat însă la liceul unde am vrut eu. Am plâns o zi din cauza asta și m-am făcut prelucrător prin așchiere. Dacă nu venea Revoluția, cred că și acum lucram la CUG”, spune Irina Ceaca.
În anul 2007 ieșeanca a decis să se întoarcă în Iași, împreună cu soțul, și au deschis o afacere.
„Nici eu nu știu de ce ne-am întors. Ne-am gândit, ca orice român, să facem ceva al nostru. Am deschis un business cu detergenți profesionali, dezinfectanți pentru HoReCa. Alegrini, firma noastră, era concurentul principal al Ecolabului. Afacerea a mers 5 ani, până au apărut pe piață supermarketurile. Produsele erau aduse direct dintr-o fabrică din Italia. Practic, am lucrat 5 ani pentru mine. Apoi soțul a preluat afacerea, iar eu m-am reîntors la vechea pasiune: bucătăria”, povestește Irina Ceaca.
Ieșeanca a urmat un curs de perfecționare pentru bucătar și s-a angajat la un restaurant din complexul Palas imediat după ce a fost deschis.
„Era un restaurant, un food Italia, ce se numea Venetto. Am lucrat acolo o perioadă de timp, apoi am trecut la alt nivel, de la restaurant la catering și apoi la meniul «a la carte» și apoi la evenimente. Așa ne-am deschis o mică sală de evenimente. Anul acesta trebuia să fie cel mai bun pentru noi. Aveam evenimente din luna aprilie până în noiembrie. Dar din cauza pandemiei toate au fost amânate sau anulate”, susține Irina Ceaca.
Pentru că nu mai avea niciun venit, a început să-și caute un loc de muncă, așa cum făceau și alți colegi de-ai săi. A găsit abia după câteva luni.
„Toți suntem afectați de pandemie. De la angajați, la patroni. Majoritatea colegilor mei sunt plecați în străinătate. I-am sunat pe toți din agenda telefonică, dar îmi spuneau că nu au nevoie de bucătar sau că au plecat în străinătate. Ne cunoaștem între noi, ne știm prin prisma meseriei. Din vară m-am reîntors la Taverna Racilor, unde lucrăm 4 bucătari, prin rotație, în funcție de comenzi, 2-3 zile pe săptămână. Ni s-a tăiat din salariu bine de tot, iar vremurile nu se anunță bune dacă vom fi închiși iar”, spune Irina Ceaca.
Soțul său lucrează ca șofer pe TIR și situația nu este roz nici în cazul său pentru că activitatea a fost suspendată o perioadă, iar abia acum, în perioada Crăciunului, va face livrări.
„Nu știu ce să facem, nu găsim soluții. Am postat un anunț pe grupul din Miroslava, să încerc conceptul de bucătărie la domiciliu, care merge bine în Italia. M-au sunat câteva persoane, o familie din Miroslava, care mi-a cerut să le fac mâncare de 3 ori pe săptămână. Aștept să-mi trimită soțul bani să putem supraviețui până își mai revine situația. Sper că din primăvară ne reluăm activitatea, după ce apare vaccinul. Vrem să muncim și nu avem unde. M-am gândit și să-mi schimb meseria. Avem facturi de plătit, trebuie să muncim ceva. Casa, când am luat-o, aveam firma, era mai bună situația. Acum este foarte greu”, mai spune Irina Ceaca.
În Iași, de la debutul pandemiei de COVID-19 până în prezent, au fost disponibilizate 2.600 de persoane care lucrau în domeniul HoReCa, industrie sau comerț. Noi concedieri se anunță și în domeniul bancar, sute de ieșeni din băncile din Iași fiind la un pas de a ajunge șomeri. Șomajul tehnic acordat de stat este o opțiune pentru patronii care vor să mai salveze din cheltuieli, însă acești bani nu sunt suficienți pentru menținerea afacerilor.
Pentru perioada aprilie-august 2020, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a acordat șomaj tehnic în valoare de 125.003.008 lei pentru 89.858 de persoane. Patronii din Iași a căror activitate a fost suspendată din cauza pandemiei de COVID-19 pot depune în continuare cererile la sediul instituției. Angajatorii din Iași care au solicitat șomaj tehnic pentru angajații care lucrează în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei de persoană și 5.000 de lei, respectiv 75 la sută din salariul de bază.
Bucătar închiriat cu ora
La domiciliul clientului
Cu poftele/meniul clientului…
Why not?
Exista cerere pt așa ceva?
Le recomand reconversia profesionala.
Rapid.
Este o mare cerere de zugravi,faiantari,lucratori in domeniul constructiiilor.
De cand este somera,invata si isi gasea de lucru.
Meseria se invata si lucrand pe langa cei deja bine calificati.Bineinteles ,daca exista dorinta inacest sens.
Dupa ce o sa fiu ales deputat, rezolv eu situatia si dublez comanda.
Pai eu sa nu-mi ajut consateanca, angajata acolo unde fac eu reclama ? Exclus.
Gasim, gasim ceva.
In Bucovina am rude si aliante, fo 20 de ani am menegeruit pe acolo.
Sau poate la carat peste (ca berea naturala si extraordinara, ciuciu).
Sau la numarat maslinele kalamata, ca paharele de single malt le numara tanti Metal.
Sau chiar la aranjat sacii de gunoi la marele exportator.
Uf, numai sa ajung eu deputat si gata.
Nedreptatit toata viata din cauza femeilor, n-am sa spun ca doamna si-ar gasi un loc de munca pe santier. In realitate femeile pot face munci specifice lor. A fost o mare gogomanie, in perioada comunismului, cand au fost calificate in meserii de sudor, strungar si chiar pe santiere. Mai este si acum un accident inexplicabil; multe, chiar foarte multe doctorite si judecatoare, cu tot cu aerele lor.