National

Structura Politiei de Frontiera a fost modificata

Publicat: 18 mai 2011
1

Ministrul de Interne, Traian Igas a anuntat astazi infiintarea Garzii de Coasta ce va functiona in patru judete, aparitia acestui organism determinand modificari in strucutura politiei de frontiera.
Am adoptat infiintarea Garzii de Coasta in zona Marii Negre, a Dunarii maritime si a Deltei Dunarii. Este un act extrem de important care aduce modificari in structura politiei de frontiera, astfel incat sa asiguram un inalt nivel de supraveghere si control la frontiera maritima si fluviala a Romaniei. La nivelul UE, din 27 de state componente, 24 au zona de coasta si, dintre acestea, 20 au garda de coasta”, a declarat Igas, la finele sedintei a Guvernului.
Printre beneficiile pe care le-ar aduce Garda Coasta, ministrul a mentionat „coordonarea unitara a activitatilor specifice derulate de politia de frontiera la frontiera maritima si fluviala, asigurarea unui inalt nivel de supraveghere si control la frontiera maritima a Romaniei, asigurarea regimului juridic al frontierei de stat in zona de competenta, combaterea migratiei ilegale si infractionalitatea transfrontaliera in zona de responsabilitate.”
Simultan, se produce si o modificare administrativa in interiorul politiei de frontiera din judetele in care va functiona Garda de Coasta: inspectoratele Constanta si Tulcea se comaseaza, iar cele din Braila si Ialomita vor trece in subordinea politiei de frontiera Galati, respectiv Calarasi. „Salariile angajatilor vor fi aceleasi, vor avea aceleasi drepturi, numai ca anumite structuri se vor comasa neavand nevoie, de exemplu, decat de o directie juridica la doua judete „, a precizat Igas.
Astfel, vor fi desfiintate 350 de posturi pentru politistii de frontiera si personalul contractual. Politistii de frontiera ce vor lucra la paza de coasta sunt deja pregatiti pentru efectuarea sarcinilor, iar dotarea a fost asigurata prin facilitatea Schengen a Uniunii Europene.
Adauga un comentariu