Arheologie

Structurile antice atat de avansate incat nu ar fi trebuit sa existe – FOTO

Publicat: 09 ian. 2014
In Turcia, in 1960, sub orasul Derinkuyu, a fost gasit un alt oras, asezat pe 18 nivele. Descoperirea a fost facuta in timpul renovarii unei case. 
Se crede ca orasul subteran a fost construit in jurul secolului 8 i.E.n si putea sustine circa 20.000 de locuitori. Cercetatorii sunt de parere ca acesta urma sa servrasca pe post de buncar, in cazul unei catastrofe naturale sau al unui razboi, scrie adevarul.ro.
Totusi,inauntru exista acces la apa potabila, incaperi private, spatii comune, magazine, loc de depozitare pentru animalele de ferma si scoli. 
Situl nu a fost excavat in totalitate nici pana in prezent. 
 
Hipogeul Hal Saflieni are proprietati acustice bizare 
 
Constructia a fost descoperita in 1902, in Malta, de o echipa de muncitori care faceau excavatii. Ei au cazut in hipogeu dupa ce au gaurit, din greseala, tavanul. La intrare au fost descoperite peste 7.000 de schelete. 
Muncitorii au decis sa arunce o privire prin constructia structurata pe trei etaje si au descoperit un aspect uimitor. Vocile masculine se propaga in intreg complexul, daca vorbitorul sta intr-un anumit punct. Insa sunetele emise de acesta trebuie sa fie cuprinse intre 95 si 120hz, adica vocea femeilor nu are acelasi efect. 
Mai mult, s-a descoperit ca sunetele transmise prin hipogeu au proprietatea de stimula centrul creativ din creierul ascultatorului. Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa recreeze proprietatile acustice ale templului. 
Barajul Marib a functionat 1.000 de ani 
 
Barajul Marib a fost construit in anul 750 i.E.n. si este considerat una dintre cele mai importante inventii din perioada antica. Barajul era dotat cu canale, porti, cai de varsare si a rezistat aproximativ 1.000 de ani. Barajele construite cu tehnologie moderna functioneaza in jur de 100 de ani. 
Constructia avea 600 de metri lungime si a transformat Yemenul antic intr-o oaza fertila. Barajul a rezistat pana in anul 600 d.Hr. 
Pumapunku, orasul Lego 
 
Pumapunku a fost construit de poporul Tiwanaku, din Bolivia antica. Acesta se deosebeste de alte orasul prin modul in care sunt facute cladirile. 
Arhitectii au folosit sute de blocuri de piatra uriase, identice, pentru a face diverse cladiri. E ca si cum cineva ar folosi piese Lego uriase pentru a construi un oras. 
Taieturile din piatra sunt atat de precise incat, in zilele noastre, s-ar folosi un laser pentru a le realiza. Cel mai mare bloc cantareste aproximativ 130 de tone. 
Reprezentantii civilizatiei Tiwanaku a disparut, iar incasii au ajuns sa-i considere zei. 
Gobeli Tepe, cea mai veche constructie umana 
 
In anii 1960, in Turcia, o echipa de cercetatori a descoperit o structura formata din stalpi din piatra asezati in cerc. Structura era foarte similara celei de la Stonehenge, insa cu mult mai veche – cu 6.000 de ani mai veche. 
Gobekli Tepe este considerata cea mai veche constructie umana, fiind facuta in anul 9.000 i.E.n., in Epoca de Piatra. Constructia a fost realizata inainte de inventia agriculturii si in imprejurimi au fost gasite numeroase oase de animale. Cercetatorii sunt de parere ca Gobekli Tepe avea un rol religios.   


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit