Titlurile zilei

Struți africani la Iași! O familie vrea să dea lovitura cu o afacere care dispăruse complet acum câțiva ani. Au primit deja comenzi din țară și din străinătate

Publicat: 22 iun. 2021
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Struți africani la Iași O familie vrea să dea lovitura cu o afacere care dispăruse complet acum câțiva ani. Au primit deja comenzi din țară și din străinătate
Ferma cu struți din Strunga, Iași, a familiei Cadar este unica de acest fel din județ, în prezent având un efectiv de 60 de capete. Tinerii din Iași au investit până în prezent 13.000 de euro, iar anul acesta vor obține și primii bani europeni necesari dezvoltării afacerii

Un cuplu din Iași a investit economiile într-o afacere cu struți africani, unică în județ. Iulian și Mihaela Cadar au obținut și fonduri europene în valoare de 40.000 de euro pe care le vor folosi la dezvoltarea afacerii. Produsele vor fi comercializate începând cu anul viitor, iar planurile fermierilor sunt să deschidă și un restaurant

Iulian și Mihaela Cadar, o familie din Iași, au investit 13.000 de euro într-o fermă cu 60 de struți. În anul 2020, după o experiență îndelungată în străinătate, cei doi tineri în vârstă de 34 și 36 de ani au decis să își încerce norocul cu o afacere în domeniul agricol. Păsările sunt crescute în comuna Strunga.

„Ținând cont că sunt plecat de copil în străinătate, de la 17 ani, eu și soția, după ce am străbătut Italia, Anglia, Olanda, Germania, am decis să ne întoarcem acasă. Inițial am vrut să facem o fermă cu porci, dar văzând care e situația la noi, am abandonat ideea. Ne-am gândit la viței sau găini, noi fiind crescuți la țară și fiind obișnuiți să creștem animale. Însă am văzut câteva ferme de struți pe Internet și am zis să încercăm cu asta. Am cumpărat tractor, cositoare, granulator. Am cheltuit până acum 13.000 de euro. Anul trecut, când am depus proiectul la AFIR, am fost eligibil la finanțare, dar fără finanțare. Anul acesta m-au anunțat că primesc banii, 40.000 de euro, pentru că s-au alocat noi fonduri. Eram pe punctul să renunț la afacere pentru că îmi găsisem un nou loc de muncă în străinătate”, spune Iulian Cadar.

Iulian și Mihaela Cadar, cuplul din Iași care a investit într-o fermă cu struți, vor să deschidă și un restaurant

Fermierul din Iași spune că investiția în afacere nu se oprește aici. Mai mult, după ce femelele vor face ouă și vor putea valorifica carnea și puii de struț, vor fi nevoiți să cumpere incubatoare pentru ouă și să mărească exploatația.

„Mai trebuie să investim în incubatoare 9.000 de lei, trei incubatoare pentru 30 de ouă. Vrem să mai facem niște adăposturi, să mai luăm niște utilaje. Numai pe struți am dat 6.000 de euro și i-am adus de la Sebeș. Hrana lor este una formată din lucernă și furaje. Sunt foarte sensibili la hrană și dacă se îmbolnăvesc trebuie cumpărate medicamente scumpe. Pentru struți trebuie mult teren, să aibă spațiu unde să crească, e nevoie de mult pământ. Lucernă, cereale, totul cumpărăm. Sunt greu de întreținut, iar primele trei-patru luni au fost foarte grele pentru că nu știam multe despre aceste păsări. Abia acum am învățat cum trebuie crescuți și am avut noroc de familie, care m-a încurajat”, spune Iulian Cadar.

Iulian Cadar, fermier: „Carnea de struț nu seamănă cu cea de pasăre, de vită sau porc”

Tânărul nu își face griji în privința valorificării produselor pentru că există suficientă cerere pe piață.

„Am discutat deja de un contract cu un abator din Alba pentru carnea de struț. La abator e 2,89 de euro kilogramul de carne. Un struț poate ajunge la 120-130 de kilograme. Pot vinde cu 75 de lei kilogramul de carne file și un ou ajunge la 100 de lei bucata. Ajunge pentru 5-6 persoane o omletă. O să pun anunțuri de vânzare și pentru ouă. M-a sunat deja un coleg din Olanda care mi-a spus că vrea 60 de pui de carne. Oricine poate consuma produsele obținute de la struți. Nu sunt grețoase ouăle. Carnea se gătește după anumite rețete, e delicată la gătire și este certificată cu analize. Carnea de struț nu seamănă cu cea de pasăre, de vită sau porc. Are gustul ei, e roșie și foarte fragedă”, mai spune Iulian Cadar.

Iulian Cadar, fermier: „Ne gândim să deschidem un restaurant peste trei-patru ani, după ce începem să vindem”

Fermierul susține că deși încă nu are carne sau ouă pentru vânzare, are potențiali clienți, atât din Iași, cât și din alte județe ale țării, care vor să guste carnea de struț. Abia anul viitor va avea primele produse.

„Noi abia la anul, în primăvară, putem vinde carnea sau puii de struț, dar și ouăle. Femelele fac un ou la două zile, iar sezonul e din aprilie până în septembrie. Femela ajunge la maturitate când are doi ani și jumătate și atunci poate avea pui. Ne gândim să deschidem un restaurant peste 3-4 ani, după ce începem să vindem”, mai spune Iulian Cadar, unul dintre tinerii din Iași care a accesat fonduri europene în submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”.

Cei care au muncit în străinătate și s-au întors în țară mai pot obține banii europeni până la data de 5 iulie 2021, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Iulian Cadar a obținut 40.000 de euro, fonduri europene acordate în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”

Struții sunt păsări rezistente, care s-au aclimatizat foarte bine în România, inclusiv la temperaturi de minus 10-20 de grade. Ei sunt recunoscuți ca fiind prietenoși, însă devin agresivi când sunt în perioada de împerechere. Oul de struț este echivalentul a 24 de ouă de găină și cântărește în jur de două kilograme. Iulian Cadar spune că vestea că este o fermă de struți la Strunga s-a răspândit printre localnicii care vor să vadă păsările, să facă poze, însă în această perioadă nu pot fi vizitate.

„Vor să vadă struții, inclusiv primarul a venit, însă le-am spus tuturor că acum nu se poate intra în fermă pentru că masculii și femelele sunt în perioada de împerechere și struții sunt foarte agresivi. Și eu merg doar dimineața, le pun mâncarea, apoi plec”, explică Iulian Cadar.

Cel mai mare proiect european finanțat în Iași, ca valoare, în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 este a unui ieșean care investește 2 milioane de euro în sere cu ciuperci ecologice.

Comentarii
Adauga un comentariu