National

Studenții de la Facultatea de Drept, profund nemulțumiți de mărirea taxelor universitare: „Trăim vremuri grele, în care studenţilor le e tot mai dificil să fie studenţi”

Publicat: 25 feb. 2021

Studenții de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București se declară profund nemulțumiți de mărirea taxelor universitare. Reprezentantul studenţilor în Senatul Universităţii Bucureşti a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională în acest sens. De precizat este faptul că în anul acesta a mai avut loc o mărire de taxe.

Cei care vor face excepție de la regulă sunt cei care susțin semniarii la universitate la doctorat. Gestul mai vine și în contextul în care la Facultatea de Drept de la București a avut loc un scandal monstru zilele trecute: aproape 50 de studenți au fost prinși în timp ce copiau la examene.

„Din nefericire, astăzi iar suntem în situaţia de a discuta despre majorarea taxelor de şcolarizare a studenţilor Facultăţii de Drept.

Acestea s-au mai majorat cu până la 30% anul trecut + indexarea cu rata inflaţiei (anulată de Tribunalul Alba prin Hotărârea nr. 52/2021).

Trăim vremuri grele, în care studenţilor le e tot mai dificil să fie studenţi. Gratuitatea la tren a scăzut, finanţarea per capiţa stagnează, bursele sunt îngheţate, dar taxele se măresc constant.

Investiţiile în baza materială sunt modeste şi ţin mai mult de reparaţii curente. Băncile din amfiteatre sunt tot rupte şi inclinate suficient încât să faci hernie de disc.

Studenţii privesc neputincioşi cum taxele se măresc anual, dar calitatea actului educaţional stagnează sau chiar scade.

De aceea, am sesizat Curtea Constituţională cu problema dreptului arbitrar al universitarilor de a atabili taxe când şi cât vor (şi instanţă a quo mi-a admis trimiterea). Voi merge la Curte şi voi reaşeza autonomia universitară în matca ei constituţionala. Mă voi lupta să arăt judecătorilor că educaţia e serviciu public şi că e inadmisibil să crească taxele universităţilor în fiecare an şi la sumele de până la 50%

Până atunci, vedem că nimic nu poate opri universităţile să majoreze anual taxele de şcolarizare. Nu-i nimic, voi pune capăt baroniadei universitarilor la CCR! Pentru că ştiu, vreau, pot şi fac”, a precizat Andrei Nicolae Popă, reprezentantul studenţilor de la Drept în Senatul Universităţii Bucureşti.

Studenții de la Facultatea de Drept, profund nemulțumiți de mărirea taxelor universitare

Taxele anuale la drept prevedeau în 20.03.2020 sume precum: Licență 3700 lei; Master 4500 lei; Doctorat 6000 lei.

La precedenta majorare a taxelor decanul invocă o situaţie financiară dificilă a Facultăţii de Drept, care avea un important deficit bugetar.

„În anul 2019, facultatea noastră traversează cel mai adânc deficit bugetar de care își pot aduce aminte colegii. Pe lângă o așezare a salariilor de către direcția de resurse umane a Universității care rămâne bizară și despre care s-a mai discutat în consiliile noastre, principalii factori care au condus la acest deficit sunt politica salarială a guvernelor care au condus la creșterea cheltuielilor cu personalul, pe de o parte, și înghețarea veniturilor, pe de altă parte.

Înghețarea veniturilor decurge din faptul că alocația bugetară nu a fost majorată dar, mai ales, taxele pe care le practicăm nu au crescut de cât cu rata inflației de foarte mulți ani ignorând totuși ca veniturile medii din România raportate la puterea de cumpărare s-au dublat în ultimii zece ani conform statisticilor oficiale.

Deficitul bugetar de anul trecut a fost hrănit cu depozitele de economii ale Facultății, depozite hrănite prin excedente istorice din vremea decanilor Ciobanu și Băiaş. Aceste economii se vor termina. Ele nu permit să supraviețuim pe această structură decât încă 2 maxim 3 ani, ceea ce este o perspectivă foarte limitată. Și în plus cred că este iresponsabil ca în prezent să înghițim, fără investiții notabile în infrastructură, ci doar pentru consum curent, întreaga agoniseală a epocilor trecute.

În consecință este imperios necesar să mărim taxele, ca sursă de venituri, în scopul reducerii/eliminării deficitului bugetar. Pentru studenții înmatriculați în programele în curs, nu putem actualiza taxele de studiu decât cu rata inflației, conform regulilor adoptate la nivelul Universității anul trecut și convenite cu studenții”, preciza decanul în motivarea demersului său.

Comentarii
Adauga un comentariu