News Flash:

Studentii de la Universitatea Tehnica invata principii in lipsa aparaturii

17 Martie 2000
1045 Vizualizari | 0 Comentarii
Din anul 1992 Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi nu a mai primit fonduri pentru dotarea laboratoarelor sau pentru investitii de la bugetul de stat. "S-au mai primit ceva bani pentru materiale consumabile necesare desfasurarii activitatilor practice", a precizat profesorul universitar Mihai Cretu, rectorul UTI Iasi. Singura portita prin care Politehnica mai poate face rost de fonduri pentru a-si dota laboratoarele sunt contractele de cercetare ce prevad si cheltuieli pentru dotare. De fapt, in ultimii ani, aceasta a fost singura modalitate prin care profesorii de la UTI au putut obtine ceva bani pentru dotare. Echipele de profesori au elaborat zeci de proiecte de cercetare, multe dintre acestea fiind aprobate. Ca urmare, in laboratoarele de la UTI au inceput sa apara calculatoare si aparatura tehnica cu date de fabricatie ceva mai recente. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate facultatile si laboratoarele. Exista sectii care inca mai functioneaza cu aparatura din anii '70-'80. "Norocul studentilor este ca noi ii invatam sa gandeasca cum functioneaza de fapt un sistem. Si de aceea se descurca destul de bine chiar si atunci cand se duc peste hotare si au de-a face cu aparatura performanta", a mai spus rectorul Mihai Cretu.

"Avem aparatura din 1932 care functioneaza foarte bine"

Statia Pilot - Filatura de Bumbac din cadrul Catedrei Filatura - Tesatorie (Facultatea de Textile Pielarie) s-a infiintat in ani 1976-1977. "Aceasta statie a primit aparatura de la fabricile de profil din Iasi - cum ar fi xTesaturax. Am mai primit apoi cateva utilaje dezafectate de la fostul CFS Iasi. Dar fonduri de la buget nu am mai primit pentru dotare si retehnologizare. Bineinteles, pentru o statie pilot retehnologizarea este foarte scumpa. Dar laboratoarele pot fi dotate cu aparatura noua. Si acestea sunt scumpe dar merita un efort pentru ca studentii sa invete pe aparatura din ultima generatie", a spus Anisoara Meiu, laborant fizico-mecanic in cadrul Catedrei Filatura - Tesatorie. "Laboratorul acesta este dotat cu instalatii care au ca scop descoperirea de neregularitati pe portiuni scurte si defecte de fir (subtieri, ingrosari). Ca sa ne putem raporta la standardele de calitate internationala trebuie sa avem aparatura performanta", a precizat asistent Ichim Mariana din cadrul aceleiasi catedre. Conferentiar doctor inginer Stelian Sergiu Maier, seful Catedrei de Tehnologia Chimica a Pieilor, Blanurilor si Inlocuitorilor de Piele, considera ca si aceasta aparatura uzata moral poate fi folosita pentru activitatile didactice. "De la buget primim fonduri atat de mici incat nu ne putem permite sa cumparam un aparat. Din acest motiv completam tehnica existenta, reparam si intretinem tehnica uzata fizic si moral. Avem aparatura din 1932 care functioneaza foarte bine. Aceasta este perfect fezabila. Principiile dupa care functioneaza sunt aceleasi. Aparatura de astazi este mai estetica si mai rapida. Pentru uzul didactic poate fi folosita si aparatura pe care o avem noi. Bineinteles, dorim sa avem dotari perfomante, dar pentru acestea trebuie fonduri", a mai spus conf. dr. ing. Stelian Sergiu Maier.

Fara o strategie nationala de dezvoltare, universitatile tehnice nu vor iesi din situatia critica in care se afla

Facultatea de Electronica si Telecomunicatii s-a descurcat, de asemenea, din veniturile proprii si cele din contractele de cercetare. Are in dotare o centrala Alcatel din 1995 care este folosita si pe post de centrala telefonica si in scop didactic. In ceea ce priveste aparatura audio-video de fabricatie recenta, la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii cei aproximativ 1.000 de studenti au la dispozitie pentru studiu un televizor Panasonic, unul Nei, un videocasetofon si o instalatie de televiziune cu circuit inchis fabricata la Tehnoton in anii '80. "Televizoarele din anii '80 sunt chiar mai indicate pentru uzul didactic. Spun asta deoarece televizoarele vechi aveau solutii constructive care permiteau observarea modului de functionare a fiecarei componente electronice, pe cand cele mai noi sunt compacte si in cazul defectarii trebuie inlocuite module sau placi intregi. Insa noi incercam sa ne dotam cu tehnica de calcul. Prin granturi de cercetare am reusit sa aducem aproximativ 40-50 de calculatoare mai noi, din ultimii ani. Pe calculator se poate face o buna simulare a circuitelor electronice. Avem si calculatoare 286 (foarte vechi) pe care studentii de anul I invata abc-ul. Oricum, nu speram sa primim bani de la buget pentru cercetare. Tot in contractele de cercetare ne punem speranta", a spus conferentiar doctor inginer Ioan Cleju, de la Catedra de Electronica Aplicata. "Politehnica este un mare consumator de bani. Politehnica costa, de asta nu s-a dezvoltat in domeniul particular. Adevarata problema este lipsa unei strategii. Efectiv, universitatile tehnice, dupa anii '90, au fost lasate in umbra. Nu se stie incotro vor merge aceste universitati. Nu exista un plan national din care sa decurga si necesitatea acestor universitati. De exemplu, daca vrem sa dezvoltam turismul, atunci avem nevoie de sosele, deci avem nevoie de ingineri constructori si incercam sa pregatim ingineri constructori. Investim in acestia si in pregatirea lor - inclusiv in dotarea facultatilor respective. Dar nu exista o astfel de strategie. Chiar la unele proiecte pentru finantarea contractelor de cercetare erau intrebari de genul: xExista o strategie de dezvoltare in tara ta? Te incadrezi in strategia respectiva?x Ce sa raspunzi la o asemenea intrebare? Am incercat si noi sa driblam: ne-am legat de evolutia mondiala, de protectia mediului etc. Insa, pana cand nu va exista o strategie nationala de dezvoltare nu cred ca universitatile tehnice vor iesi din situatia in care se afla", a incheiat conf. dr. ing. Ioan Cleju.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019305 (s)