Actualitate

Studentii din Iasi protesteaza maine in Piata Unirii: „S-a depasit orice limita”

Publicat: 12 nov. 2013
1
Maine, 13 noiembrie, organizatiile studentesti din Centrul Universitar Iasi, membre si sustinatoare ale Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cheama studentii la protest pentru a cere Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2014. Protestul va incepe la ora 13:00 si se va desfasura in Piata Unirii. Nemultumirile studentilor pleaca de la faptul ca universitatile, in contextul unei subfinantari constante a educatiei din Romania, au fost nevoite sa creasca o serie de taxe, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca in unele cazuri investitiile ce tin de imbunatatirea calitatii sistemului educational.
Studentii cer Guvernului Romaniei sa respecte Legea Educatiei Nationale si sa aloce 6% din PIB pentru educatie, sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa creasca subventia camine-cantine cu 30%, sa creasca fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora.
Initiatorii protestului sunt Liga Studentilor Electrotehnisti (LSETH) din Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Liga Studentilor Economisti (LSE), Asociatia Studentilor Francofoni Iasi (ASFI), Asociatia Societatea Pentru Psihologie (SPP), Asociatia Studentilor si Absolventilor a Facultatii de Filosofie si Stiinte Social Politice din Iasi (ASAFFI) din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si Societatea Studentilor Farmacisti Iasi (SSFI), Societatea Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI), Societatea Studentilor Stomatologi Iasi (SSSI) din Universitatea de Medicina si Farmacie.
Incepand cu ora 12:00, grupuri de studenti de la „Cuza” se vor aduna in fata Universitatii de pe Copou, urmand sa se alature colegilor din Piata Unirii. De asemenea, tot de la ora 12:00, studentii de la Universitatea Tehnica se vor aduna in Campusul Tudor Vladimirescu. Alaturi de studentii ieseni, vor protesta si studentii din alte 10 centre universitare importante din tara – Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia, avand cu totii aceeasi revendicare – alocarea a 6% din PIB pentru educatie. 
Demersurile studentilor pentru cresterea finantarii educatiei au inceput inca din luna ianuarie a acestui an, odata cu petitia de peste 100 de metri semnata de 10.000 de studenti care a fost depusa la Guvernul si Parlamentul Romaniei. Aceasta nu a starnit nicio reactie din partea institutiilor statului, acestea ignorand complet mesajul studentilor. Au urmat adrese, scrisori, lansarea studiului „Responsabilitate pentru Educatie” care prezenta problema subfinantarii educatiei din perspectiva studentilor, un mars al liderilor studentilor desfasurat la Timisoara in care reprezentantii organizatiilor studentesti au plimbat pe strada o vaca pentru a sugera ca educatia a ajuns la „coada vacii”, toate acestea fiind de asemenea ignorate de catre guvernanti. In luna octombrie ANOSR a lansat platforma online www.6pentrueducatie.ro in care au fost prezentate opiniei publice necesitatea alocarii a 6% din PIB pentru educatie, efectele subfinantarii educatiei si asumarile legislative existente in acest sens, reusind sa coaguleze in acest demers reprezentanti ai elevilor, ai parintilor, ai sindicatelor si ai rectorilor, primind totodata mesaje de sustinere din partea unor reprezentanti ai societatii civile sau a unor personalitati publice interesate de viitorul Romaniei. Ulterior, au existat intalniri cu reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Guvernului, insa toate s-au desfasurat fara asumari clare din partea guvernantilor cu privire la cresterea finantarii educatiei si alocarea a 6% din PIB, asa cum studentii au solicitat. Saptamana trecuta, pe data de 6 noiembrie, studentii au organizat greve japoneze in cele mai importante centre universitare din tara, solidarizandu-se astfel cu protestul profesorilor din Bucuresti. 
„Ignoranta guvernantilor a depasit orice limita. Vorbim despre finantarea educatiei, trimitem adrese, petitii si analize de peste un an de zile, dar parca vorbim cu peretii. Nu vedem vreo strategie clara, nu se implementeaza solutii, nu se iau masuri reale. A sosit momentul sa ne cerem drepturile si in strada. Poate asa se vor mai trezi si vor respecta legea si propriile lor asumari. Asteptam ca pe langa studenti sa ni se alature la protest toti cei care cred ca sistemul de educatie inca mai poate fi salvat daca este tratat cu responsabilitate si finantat corespunzator. Guvernele din ultimii ani si-au batut joc de educatie si aceasta bataie de joc nu poate sa mai continue daca vrem un invatamant decent si un altfel de viitor pentru Romania!”, a spus Mihai Dragos, presedinte ANOSR  
„Sustinem in continuare demersurile ANOSR si ale organizatiilor membre in lupta pentru finantarea corespunzatoare a educatiei. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a suferit foarte mult din pricina subfinantarii: la inceputul anului 2013, salariile cadrelor universitare si de cercetare, precum si cele ale personalului administrativ si auxuliar au fost reduse, iar din aceasta toamna au crescut taxele de scolarizare si taxele de camin. Bursele sunt putine, iar cuantumul lor nu acopera cheltuielile necesare pentru cazare si masa. Mai nou, chiar si reducerile la transportul in comun (RATP) au fost puse sub semnul intrebarii. In plus, caminul C5 din campusul Titu Maiorescu este inca in renovare, fondurile reduse alocate de guvern privand peste 500 de studenti de dreptul la cazare. Noi tinem foarte mult la ideea de «Cuza» si nu suntem dispusi sa ne lasam universitatea calcata in picioare. Ii chemam pe toti colegii nostri la protest alaturi de noi si ii rugam pe domnii profesori sa inteleaga ca este mai bine sa „pierdem” o zi in strada, decat sa ratam viitorul unei intregi generatii!”, a precizat Silvian Emanuel Man, presedinte Ligii Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (LS IASI).
Comentarii
Adauga un comentariu