Eveniment-Social

Studentii din Iasi revoltati de un nou abuz. Iata marul discordiei

Publicat: 20 ian. 2014
1
Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi (LS IASI), sustinatoare a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), isi exprima sustinerea fata de demersul initiat de Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta si de Asociatia Elevilor din Constanta prin care acestia solicita respectarea Legii Educatiei Nationale (1/2011) si a Hotararii de Guvern 309/1996 in ceea ce priveste drepturile studentilor si elevilor la acordarea reducerilor de 50% la transportul in comun.

Citeste si Noi nemultumiri ale studentilor de la Universitatea Cuza
 

„Liderii studentilor si ai elevilor au contestat cu vehementa Hotararea Consiliului Local nr. 3/2010, care retrage subventionarea cu 50% a abonamentelor pe mijloacele de transport in comun, afirmand ca la acea vreme se incalcau prevederile Legii 84/1995, art. 176 ce stipula clar acest drept pentru elevi si studenti.
 
Faptul ca autoritatile locale din municipiul Constanta ignora resprectarea prevederilor legale care privesc acordarea reducerii la transportul in comun pentru toti elevii, de altfel, si cele privitoare la contributia acordarii acesteia catre studenti, reprezinta o lipsa grava de respect fata de procesul educational din Romania.  Un exemplu de la polul opus al situatiei il reprezinta municipiul Timisoara, unde studentii se bucura de gratuitate pe mijloacele de transport in comun.
 
In municipiul Iasi, studentii si elevii beneficiaza de reducerea de 50% numai la abonamentele zonale de una sau doua linii, intrucat, din pricina subfinantarii educatiei din Romania si a nealocarii unor fonduri din partea autoritatilor locale, reducerea pentru alte tipuri de abonamente nu este valabila.  In schimb, in functie de protocoalele semnate de universitati cu Primaria Iasi si Regia Autonoma de Transport Persoane (RATP), fie toti studentii de la buget, fie o parte dintre acestia, beneficiaza de abonamente reduse, pentru circulatia libera pe toate liniile, la pretul de 13 lei pe luna. Condamnam, de asemenea, atitudinea edilului constantean, Radu Mazare, cu atat mai mult cu cat domnia sa, la inceputul anilor ’90, era in biroul de conducere al Ligii Studentilor din Universitatea Maritima din Constanta si facea greva foamei pentru recunoasterea Institutului de Marina Civila, viitoarea Universitate si pentru alte beneficii in sprijinul studentilor.

Cu atat mai mult cu cat municipiul Constanta, fata de anul 2002, la Recensamantul din 2011 a inregistrat o scadere semnificativa a numarului de locuitori, cu pana la 10%, acest fapt afectand Indicele de Dezvoltare Umana (HDI). De asemenea, s-a constatat o scadere a sperantei de viata (cea mai mica din regiune) si un amplu fenomen de migratie a populatiei tinere. Afluxul de studenti si elevi din afara judetului, precum si dezvoltarea muncipiului Constanta ca centru universitar specializat ar putea fi incurajate prin acordarea de facilitati pentru tineri, care sa ii faca sa perceapa Constanta drept un oras primitor si cu oportunitati. O umila si legal necesara reducere la transportul in comun ar fi inceputul. Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI) va sustine neconditionat Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta si Asociatia Elevilor din Constanta in toate demersurile lor pentru obtinerea drepturilor legale”, arata reprezentantii LS IASI.

Adauga un comentariu