Actualitate

Studii de cercetare de anvergura la Spitalul de Boli Infectioase Iasi – FOTO, VIDEO

Publicat: 11 oct. 2013

@ Ieri a fost inaugurata la Iasi filiala stiintifica si de cercetare a Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” in cadrul Spitalului de Boli Infectioase @ La Iasi au fost puse bazele unei filiere indreptate spre cercetare in beneficiul pacientului

Evenimenul care a avut loc ieri coincide cu startul unor studii de anvergura, de rezultatele carora vor beneficia si pacientii din intreaga regiune a Moldovei. Cu aceasta ocazie vor fi atrase la Iasi si mai mule fonduri, constand in aparatura de ultima generatie, reactivi si medicamente de cea mai inalta calitate. Un sobor de cinci preoti au oficiat si o slujba de sfintire, avand in vedere ca pe 14 octombrie este si ziua Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Parascheva”.

Placuta care va sta drept dovada a parteneriatului de bun augur dintre Spitalul de Boli Infectioase Iasi si Institutul Matei Bals a fost dezvelita de managerul spitalului si prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, presedinte al Academiei HIV-SIDA si de Boli Infectioase. „Am gasit sprijin in oameni care au inteles ca pe langa munca depusa la patul pacientului este nevoie si de cercetare pentru un progres in patologia infectioasa. Vom primi reactivi, aparatura moderna si ne vom alinia unitatilor care avanseaza prin cercetare. Pacientii din intreaga regiune a Moldovei, care ajung la spital, vor avea acces si la medicamente de ultima generatie. In momentul de fata sunt in desfasurare doua studii, unul dintre ele avand in vedere virusul hepatic C”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi.
Tot ieri, Academia Europeana HIV-SIDA si de Boli Infectioase, impreuna cu Institutul Prof. Dr. Matei Bals si Spitalul de Boli Infectioase Iasi au lansat grupul de lucru Romania-Moldova, pentru managementul transfrontalier al bolilor infectioase.

Grupul de lucru are ca obiective identificarea unor solutii de management transfrontalier al bolilor infectioase si schimbul de experienta intre expertii romani si cei moldoveni pe tema bolilor infectioase. Din grupul de lucru vor face parte lideri de opinie din sanatate si educatie la nivel national si local, parlamentari si reprezentanti ai administratiei locale din Iasi si Chisinau. Lansarea proiectului a fost facuta si in prezenta vice-ministrului Sanatatii din Republica Moldova, Svetlana Cotelea. „Este o premiera inaugurarea unei filiale a Institutului National de Boli Infectiose la Iasi. Vom incerca sa dezvoltam aceasta idee si in alte orase. Studiile care vor fi demarate vor urmari in special circulatia germenilor si virusurilor. Cred ca vom avea o colaborare de succes, iar rezultatele cercetarii vor fi in beneficiul pacientilor”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” Bucuresti.

Adauga un comentariu