Coronavirus

Studiu al experților londonezi: Anticorpii „cad rapid după infecția“ cu COVID-19

Publicat: 27 oct. 2020
imagine femeie cu mască și viruși
O femeie cu mască înconjurată de viruși

Un studiu al experților londonezi arată că nivelurile de anticorpi de protecție la oameni scad „destul de rapid” după infecția cu coronavirus.

Anticorpii sunt o parte esențială a apărării noastre imune și opresc virusul să pătrundă în celulele corpului.

Echipa Imperial College din Londra a constatat că numărul de persoane care au fost testați pozitiv pentru anticorpi a scăzut cu 26% între iunie și septembrie.

Experții susțin că imunitatea pare să se estompeze și există riscul de a prinde virusul de mai multe ori. Peste 350.000 de persoane din Anglia au făcut până acum un test de anticorpi ca parte a studiului REACT-2.

În prima rundă de testare, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, aproximativ 60 din 1.000 de persoane aveau anticorpi detectabili.

Dar în ultimul set de teste, în septembrie, doar 44 la 1.000 de persoane au fost pozitive.

Studiu al experților londonezi: Numărul persoanelor cu anticorpi a scăzut cu mai mult de un sfert între vară și toamnă

Acesta sugerează că numărul persoanelor cu anticorpi a scăzut cu mai mult de un sfert între vară și toamnă.

„Imunitatea scade destul de rapid. Suntem la doar trei luni de la prima noastră rundă de teste și se observă deja o scădere a anticorpilor cu 26%”, a declarat prof. Helen Ward, unul dintre cercetători.

Căderea a fost mai mare la cei cu vârsta peste 65 de ani, în comparație cu grupele de vârstă mai tinere, și la cei fără simptome comparativ cu cei cu Covid-19. Numărul lucrătorilor din domeniul sănătății cu anticorpi a rămas relativ ridicat, ceea ce cercetătorii sugerează că se poate datora expunerii regulate la virus.

Anticorpii se lipesc de suprafața coronavirusului pentru a opri invadarea celulelor corpului nostru și pentru a atrage restul sistemului imunitar. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că anticorpii tind să fie foarte predictivi cu privire la cine este protejat.

„Putem vedea anticorpii și îi putem vedea în scădere și știm că anticorpii pe cont propriu sunt destul de protectori. În ceea ce privește bilanțul dovezilor, aș spune că ar părea că imunitatea scade la aceeași viteză cu care scad anticorpii și că acesta este un indiciu al imunității în scădere”, a menționat prof. Wendy Barclay.

„Răspunsul la vaccin se poate comporta diferit de răspunsul la infecția naturală“

Există alte patru coronavirusuri umane, care cauzează simptome comune de răceală și putem fi reinfectați la fiecare șase până la 12 luni.

Au fost foarte puține cazuri confirmate de persoane care s-au infectat cu Covid-19 două ori. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că acest lucru se poate datora imunității abia începând să se estompeze de la ratele maxime de infecție din martie și aprilie.

Speranța este că a doua infecție va fi mai ușoară decât prima, chiar dacă imunitatea scade, deoarece corpul ar trebui să aibă o „memorie imună” a primei întâlniri și să știe cum să se lupte.

„Imaginea de ansamblu este că după primul val, marea majoritate a țării nu avea dovezi ale imunității protectoare. Nevoia unui vaccin este încă foarte mare, datele nu schimbă acest lucru”, a precizat prof. Graham Cooke, un alt cercetător.

Profesorul Paul Elliott, directorul studiului REACT-2, a spus că ar fi greșit să tragi concluzii ferme din studiu despre impactul unui vaccin.

„Răspunsul la vaccin se poate comporta diferit de răspunsul la infecția naturală. Este posibil ca unele persoane să aibă nevoie de doze de rapel de urmărire ale oricărui vaccin care a devenit disponibil pentru a completa imunitatea decolorată în timp”, a zis prof. Paul Elliott.

Adauga un comentariu