Magazin

Studiu care demonstreaza ca bauturile energizante degradeaza dantura

Publicat: 03 mai 2012
1

Tot mai multi tineri consuma bauturi energizante pentru a inlocui lipsa unui somn bun, insa obiceiul nu este tocmai sanatos. Potrivit unui studiu, citat de Daily Mail, adolescentii care beau zilnic astfel de bauturi au probleme mari cu dantura.

Academia Generala a Dentistilor din SUA
a tras un semnal de alarma, dupa ce tot mai multi tineri intra in cabinetele medicale cu grave probleme ale dintilor. Toti au in comun faptul ca beau energizant sau bauturi similare, folosite si de sportivi.

In perioada adolescentei, dintii sunt foarte vulnerabili la substantele continute de acele bauturi. Smaltul este cel mai afectat de acididatea ridicata si se distruge iremediabil incepand cu primele cinci zile de consum sustinut.

Doctorul Poonam Jain, unul dintre autorii studiului spune ca: „Multi dintre pacientii tineri raman socati la auzul vestii ca dintii lor fac baie in acid cand beau energizant. Din pacate, dupa un consum indelungat, efectele sunt ireversibile pentru dantura”.

Testul a constat in cufundarea unor dinti umani in astfel de bauturi, de patru ori pe zi, timp de cinci zile. Dupa fiecare „baie”, dintii au fost bagati intr-o substanta cu aceleasi proprietati ca saliva. Dupa experiment, dintii au fost examinati la microscop, iar efectele negative au fost usor de constatat.

Aproximativ 50% dintre tinerii americani consuma bauturi energizante in fiecare zi. 22 de astfel de bauturi au fost supuse testului „de cinci zile”, fiecare dintre ele avand un efect mai mic sau mai mare asupra dintilor, insa toate sunt daunatoare.

Sursa: stirileprotv.ro
Adauga un comentariu