Magazin

STUDIU – Care e legatura dintre ce mananci si cum dormi

Publicat: 10 feb. 2013

Regimul alimentar influenteaza modul in care aratam si, mai nou, ceea ce mancam pare sa aiba un rol major asupra orele noastre de somn, titreaza publicatia „The Huffingtonpost“.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania, exista o conexiune intre ceea ce mancam si cum dormim. Rezultatele cercetarii au fost publicate in jurnalul american „Appetite“.

„In general, cei care dorm sapte-opt ore pe noapte si au un program de viata bine stabilit nu intampina probleme de sanatate. Prin sondajul nostru, am vrut sa aflam daca cei care dorm mai mult sau mai putin prezinta tulburari de alimentatie“, a explicat Michael Grandner, doctorand al universitatii din America.

Specialistii au examinat caloriile acumulate zilnic din mancare si bautura ale persoanelor care au fost implicate in sondajul national de nutritie si examinare, desfasurat intre 2007-2008. Pe baza rezultatelor obtinute, ei au elaborat patru principii, potrivit carora oamenii sa fie „judecati“. In functie de numarul de ore dormite, exista patru etichete destinate celor mai mult sau mai putin somnorosi.

Cercetatorii au gasit o conexiune intre timpul destinat somnului si tipurile de nutrienti pe care participantii la sondaj i-au consumat. S-a constatat ca cei care dorm cate cinci ore pe noapte consuma mai putina apa de la robinet, o cantitate mai mica de carbohidranti si vitamine din citrice, fata de persoanele care se odihnesc mai mult pe timpul noptii.

Cei care dorm mai mult de noua ore pe noapte tind sa consume mai putina ciocolata, ceaiuri, oua si carne, dar opteaza pentru alcool.

Specialistii au constatat ca persoanele care se confrunta cu insomnii sau, din contra, dorm prea mult, au un regim alimentar dezechilibrat.

„Oamenii care dorm foarte putine ore tind sa acumuleze kilograme si risca sa se confrunte cu diabetul si boli cardiovasculare“, a declarat Grandner.

„De asemenea, cei care au tendinta de a dormi mai mult de noua ore pe zi se confrunta cu probleme de sanatate. Daca am putea identifica mixul ideal de nutrienti si calorii, am reusi sa scadem rata obezitatii si riscul aparitaiei bolilor de inima“, adaugat el.

Ideea potrivit careia alimentatia influenteaza orele dedicate somnului a fost surpinsa si in cadrul jurnalul medical canadian.

„Daca analizam atent organismul uman, constatam ca somnul este elementar atunci cand prescriem un tratament ce vizeaza pacienti obezi“, scrie adevarul.roloading...

Adauga un comentariu