International

Studiu: Cum a scăzut încrederea oamenilor în guvernele naționale pe timpul pandemiei

Publicat: 28 sept. 2020
Studiu: Cum a scăzut încrederea oamenilor în guvernele naționale pe timpul pandemiei
Studiu: Cum a scăzut încrederea oamenilor în guvernele naționale pe timpul pandemiei

Conform unui studiu, în timpul pandemiei, Uniunea Europeană a sporit încrederea românilor în instituțiile sale, însă a scăzut dramatic în guvernele naționale. Și România se află în această situație.

Pe o scală de la 1 la 10, nivelul mediu de încredere în Uniunea Europeană a crescut de la 4,6 în aprilie la 5,1 în iulie

Conform studiului realizat de Eurofound (Fundaţia europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi muncă), media încrederii în guvernele naţionale a scăzut de la 4,8 în aprilie la 4,6 în iulie. Cota 1 semnifică „lipsă de încredere”, iar 10 „încredere totală”.

Se pare că încrederea oamenilor în instituțiile Uniunii Europene a crescut în funcție de asistenţa financiară oferită țărilor cărora pandemia le-a pus multe piedici.

„Gradul de încredere este semnificativ mai mare în rândul respondenţilor care au beneficiat de ajutor financiar în timpul pandemiei (…)”, precizează autorii studiului.

Cum arată situația pe țări

Țările europene cele mai afectate de pandemie, Spania și Italia, au arătat că au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană. Astfel, în Italia încrederea a crescut de 4,1 la 5,2, iar în Spania de la e la 4,0 la 5,1

„Cetăţenii probabil au avut tendinţa de a căuta susţinere dincolo de guvernele naţionale”, subliniază autorii studiului.

În ceea ce privește România, în iulie,  încrederea în UE a crescut de la 4,5 în aprilie la 5,2. Pe de altă parte, încrederea în instituţiile guvernamentale naţionale a scăzut de la 3,8 în aprilie, la 3,5 în iulie.

Și în Polonia încrederea UE a crescut: de la 5,1 la 6,2.În schimb, ncrederea în guvernul național a scăzut de la 2,6 la 2,4.

Bulgaria expune o situație asemănătoare. Încrederea în UE a crescut de la 4,0 la 4,5, iar cea în guvernul propriu a scăzut de la 3,2 la 2,9.

Totodată, în studiul realizat de Eurofound, doar în Spania, Franţa şi Luxemburg, încrederea cetăţenilor a crescut atât în propriile guverne, cât şi în Uniunea Europeană.

Dintre țările mai austere ( Danemarca, Olanda şi Suedia), care au pledat pentru o abordare fiscală conservatoare în alocarea stimulentelor de relansare economică, încrederea în UE a scăzut semnificativ

Încrederea în Guvern a scăzut în Austria de la 6,5 la 5,4, iar în Finlanda de la 7,6 la 6,5. În același timp, în aceste două ţări a scăzut şi încrederea în Uniunea Europeană.

Pe un eşantion reprezentativ de 91.753 de persoane, studiul Eurofound a fost efectuat în toate ţările membre UE, în perioada aprilie-iulie.

Bilanțul pandemiei de coronavirus din România în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 123.944 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

99.344 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 4.748 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 27.09.2020 (10:00) – 28.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Maramureș, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

Adauga un comentariu