Magazin

STUDIU – Cum putem scapa de frica produsa de amintirile neplacute

Publicat: 18 feb. 2013
1

Evenimentele neasteptate ne-ar putea ajuta sa stergem amintirile neplacute. Intr-un nou studiu, oamenii care s-au confruntat cu un eveniment neasteptat au avut mai multe sanse sa scape de frica produsa de amintirile neplacute, scrie Science News.

Intelegerea modului in care creierul formeaza amintirile traumatice ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele care sufera de stres post-traumatic si alte tulburari de anxietate.

Amintirile nu raman imprimate in creier pentru totdeauna. Studii recente pe animale si oameni au demonstrat ca odata ce ne amintim evenimente neplacute, aspectele emotionale neplacute pot fi reduse. Experimentele au folosit anumite medicamente pentru a slabi asocierea dintre o amintire si un raspuns negativ. Cu toate acestea, detaliile legate de modul si motivul pentru care aceste medicamente functioneaza nu au fost clarificate.

Acum, noile rezultate par sa scoata la iveala un pas subapreciat din acest proces. Pentru ca raspunsul emotional legat de amintire sa slabeasca, ceva neasteptat trebuie sa se intample in timp ce persoana in cauza isi aminteste evenimentul neplacut. Aceasta nepotrivire dintre ceea ce asteapta persoana respectiva si ceea ce se intampla cu adevarat face ca amintirea sa devina neclara si vulnerabila.

In experiment, oamenilor li s-au aratat imagini cu o arma sau cu un paianjen. Intotdeauna, dupa ce priveau imaginile ei erau expusi ori unui zgomot foarte puternic ori unui soc. In acest fel oamenii au inceput sa se sperie de una dintre imagini, fie de cea cu arma, fie de cea cu paianjenul.

A doua zi, unii oameni au reexperimentat aceeasi conexiune (o imagine cu un paianjen era intotdeauna urmata de un soc, in timp ce imaginea cu arma era insotita de un zgomot puternic), pe cand restul participantilor erau supusi situatiilor imprevizibile (uneori o imagine cu un paianjen putea fi urmata de un zgomot puternic sau de un soc, iar alteori ea nu era insotita de niciuna dintre cele doua). Cu ajutorul unor electrozi asezati sub ochii subiectilor, cercetatorii au putut masura tresaririle, mecanism prin care evaluau reactia involuntara de frica.

Dupa a doua zi de teste, fiecare participant a primit propranolol, un medicament care interfereaza cu formarea memoriei, Medicamentul nu i-a afectat pe oamenii care au retrait experienta originala. In schimb, pentru oameni care au experimentat ceva nou, medicamentul a „sters” raspunsul la memoria originala. Acesti oameni aveau o probabilitate mai mica de a clipi in asteptarea unui soc.

„Nu este doar o reducere a reactiilor la frica ci o stergere a lor”, a declarat coautorul studiului, Merel Kindt de la Universitatea din Amsterdam.

Adauga un comentariu