Magazin

STUDIU: Dansul poate AMELIORA simptomele unor boli

Publicat: 20 apr. 2015
1
Cercetatorii canadieni au realizat un studiu ale carui concluzii s-au dovedit a fi inedite. Practicarea tangoului argentinian ar putea ameliora unele simptome ale bolii Parkinson, sunt de parere cercetatorii. Indeosebi mersul si echilibrul. Medicii care trateaza aceasta boala incearca sa gaseasca mijloace pentru imbunatatirea echilibrului si a mersului pacientilor. Se stie ca boala se manifesta prin tremurat accentuat, dar are si alte simptome motorii handicapante, printre care miscari mai tepene, incete si tulburari ale mersului, cu riscul caderii.
Dr Silvia Rios Romenets de la Institutul si Spitalul de Neurologie din Montreal (Canada) si colegii sai de la sectia de neurologie a Universitatii McGill au propus unui numar de 18 bolnavi sa participe la lectii de tango argentinian cu parteneri sanatosi (prieteni sau soti, dar si dansatori voluntari). Tangoul este „o tehnica de dans deosebita, cu pasi inainte si inapoi, cu cateva provocari de natura cognitiva: memoria de lucru, controlul atentiei, sarcini multiple, fie si numai pentru evitarea celorlalti dansatori in timpul miscarii”, a declarat dr Rios Romenets in lefigaro.fr.
Lectiile au fost asigurate de doi profesori, de doua ori pe saptamana cate o ora, iar evaluarea a avut loc dupa trei luni. Rezultatele sunt interesante: „Tangoul argentinian amelioreaza echilibrul, mobilitatea functionala, avand si mici efecte asupra functiilor cognitive si oboselii. Din pacate nu influenteaza si severitatea globala a simptomelor motorii caracteristice bolii”, admite dr Rios Romenets. „Beneficiul social pe care il aduce dansul poate fi util bolnavilor de Parkinson, insa cel mai bun sfat pentru ei ar fi sa faca regulat miscare, pe muzica daca prefera asa. Daca le place sa danseze, tangoul poate fi o optiune de luat in seama”, incheie dr Rios Romenets, citata de lefigaro.fr.Adauga un comentariu