Magazin

STUDIU: Frumusetea poate aduce DEZAVANTAJE barbatilor la locul de munca

Publicat: 24 apr. 2015
1
Frumusetea fizica aduce angajatilor de sex masculin nu doar avantaje, ci si dezavantaje, la locul de munca, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Maryland din Statele Unite ale Americii. Considerati mai competenti si deci mai periculosi de colegii lor, barbatii frumosi sunt priviti de multe ori si cu o doza mare de neincredere in mediile profesionale, afirma Marko Pitesa, coordonatorul acestui studiu american, informeaza slate.fr. Studiul a fost realizat cu ajutorul a patru experimente: evaluarea CV-ului, sesiuni de intrebari si raspunsuri, interviuri si aprecierea profilurilor studentilor de la universitatile de comert. De fiecare data, participantilor le erau prezentate diverse fotografii: unele cu persoane cu trasaturi armonioase, altele cu indivizi care nu au avut sansa unor astfel de trasaturi. Si, dupa toate probabilitatile, autorii studiului au ajuns la concluzia ca barbatii din primul grup nu au deloc o viata profesionala usoara.
Experimentele au analizat simultan alura barbatilor si pe cea a femeilor, iar „soarta” acestora din urma pare destul de clara: intr-adevar, este daunator pentru o femeie sa fie frumoasa in mediul ei profesional, pentru ca ea va fi considerata in mod automat mai putin competenta si chiar proasta, precizeaza site-ul npr.org. Rezultatele prezinta un grad mai mare de complexitate in cazul barbatilor. Un barbat frumos este in general considerat – desi in mod inconstient, spune profesorul Marko Pitesa – drept o persoana mai competenta. Profilul sau va fi privilegiat in cadrul interviurilor de angajare, in momentul in care se cauta un membru nou pentru o echipa care lucreaza la un proiect comun. In schimb, daca in ecuatie intra elementul „concurenta„, colegii barbatului frumos se vor teme pentru posturile lor si, incepand din acel moment, situatia va deveni dificila pentru el.
„Daca sunteti vanzator de masini, vanzatorul de masini de langa voi este concurentul vostru direct, deoarece, daca el vinde mai multe masini decat dumneavoastra, atunci prima voastra va scadea”, a explicat un jurnalist de la NPR, radioul public american. Aceasta situatie s-ar traduce, potrivit lui Marko Pitesa, printr-o discriminare in mediul profesional. Vestile rele pentru barbatii frumosi nu se opresc insa aici: ei sunt considerati egoisti, au mai putine sanse de a impresiona cu reusitele lor profesionale, iar femeile care ii admira intr-o prima faza ii uita apoi foarte repede. Totusi, frumusetea aduce si cateva avantaje care nu sunt deloc neglijabile: ea permite gasirea mult mai rapida a unui partener de viata, este asociata cu o stare de sanatate mai buna, persoanele in cauza sunt mai convingatoare si, de asemenea, reprezinta un avantaj major in politica.
Adauga un comentariu