National

Studiu ingrijorator. Rata somajului printre tinerii romani, comparabila cu cea din Grecia si Spania

Publicat: 12 aug. 2016
1

Aproape un sfert dintre tinerii din Romania nu erau nici la scoala si nici nu lucrau anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Eurostat. Ponderea tinerilor romani fara ocupatie este astfel una dintre cele mai mari de continent. La acest capitol, tara noastra sta la fel de rau ca Spania sau Grecia, care au fost lovite puternic de somaj in timpul crizei. Totusi, Romania sta mai bine la ponderea tinerilor care lucreaza. Insa chiar si aici sunt semne de ingrijorare. In vreme ce tinerii europeni par sa puna accentul pe educatie pana la o varsta mai inaintata, tinerii romani se grabesc sa se angajeze si nu sunt dispusi sa isi continue studiile atunci cand muncesc.

Rezultatele slabe de la bacalaureat, abandonul scolar si, in unele cazuri, lipsa calificarilor potrivite pentru piata muncii, au facut ca multi tineri romani sa nu aiba o directie foarte clara in viata. Cele mai recente date Eurostat arata ca 24% dintre tinerii sub 24 de ani nu au absolut nicio ocupatie.

Totusi, procentul tinerilor romani care au un loc de munca sare de 37%, in vreme ce 36,4% sunt inca elevi sau studenti si doar 1,9% isi impart timpul intre serviciu si scoala.

Ponderea celor fara ocupatie a crescut cu aproape 5% in aproape un deceniu. In 2006, doar 18,9% se aflau in aceasta situatie. O explicatie sta in faptul ca foarte multi tineri au ajuns in incapacitatea de a lua diploma de bacalaureat dupa introducerea camerelor de filmat in salile de examen. Iar diploma de liceu nu cantareste foarte mult pentur angajatori.

Romania a ajuns astfel sa aiba a patra cea mai mare pondere a tinerilor fara ocupatie din Uniunea Europeana dupa Italia, Grecia si Croatia si cu doua procente peste cea din Spania.

Munca in timpul studiilor, evitata de tinerii romani  

Paradoxal si ponderea tinerilor care au un loc de munca este una dintre cele mai mari din Europa, cu cinci procente peste media europeana. Insa pozitia buna in clasament vine cu un pret. Angajatii de pana in 25 de ani nu isi mai continua studiile.

Romania este de departe pe ultimul loc in Uninea Europeana la ponderea tinerilor care lucreaza si invata in acelasi timp, si nici la ponderea elevilor si studentilor concentrati exclusiv pe scoala nu sta foarte bine comparativ cu alte tari europene.

De exemplu, in Olanda nu mai putin de 42% dintre tineri lucreaza si invata in acelasi timp, in vreme ce 23% sunt exclusiv elevi sau studenti. In total, peste 65% dintre olandezii de pana in 25 de ani inca invata indiferent daca lucreaza sau nu, in vreme ce in Romania ponderea totala a tinerilor de pe bancile scolilor nu depaseste 40%.

O situatie asemanatoare cu cea din Olanda este si in Danemarca sau Germania. Toate sunt tari in care ponderea tinerilor lipsiti de ocupatie este sub 10%. Cu cat procentul celor inca aflati la scoala este mai mare, cu atat forta de munca din acele state va fi mai bine pregatita. Asta in vreme ce in Romania companiile se plang de mai multi ani ca nu reusesc sa gaseasca suficient de multi oameni care sa aiba calificarea potrivita pentru posturile pe care le scot la concurs.





Adauga un comentariu