Magazin

STUDIU. Invatatul in timpul somnului REDUCE tendintele rasiste si sexiste

Publicat: 04 iun. 2015
1
Putem reduce nivelul tendintelor rasiste si sexiste inconstiente manipuland felul in care creierul invata in timpul somnului. O echipa de la Northwestern University, Chicago, a aratat asta, punand subiectii sa asculte anumite sunete in timp ce dormeau, menite sa declanseze amintiri despre un exercitiu facut mai devreme in timpul zilei si sa ii intareasca astfel efectele. Studiul facut pe 40 de oameni a fost publicat in revista Science. Schimbarile provocate de cercetatori prin antrenarea creierelor in timpul somnului dureaza cel putin o saptamana.
 
Expertii spun ca rezultatele ar putea avea aplicatii in multe contexte, dar ridica de asemenea si intrebari etice.
Prejudiciile sexuale si rasiale sunt intalnite frecvent, dar de foarte multe ori nu sunt intentionate, spune echipa de la Northwestern, citand studii facute pe comportamentul pasionatilor de jocuri video care aleg sa impuste mai frecvent personajele de culoare decat pe cele albe, precum si barbatii mai des decat femeile, chiar si atunci cand personajele au descrieri aproape identice. La inceputul studiului, prejudecatile participantilor au fost evaluate o cu serie de teste disponibile public. Apoi au avut parte de un training neobisnuit, menit sa atace aceste prejudecati.
In timpul sesiunii, diferite chipuri au fost asociate unor cuvinte care exprimau exact opusul stereotipurilor des intalnite. De exemplu, chipuri de femei au fost asociate cu cuvinte ca „matematica”, iar chipuri ale persoanelor de culoare au fost alaturate unor cuvinte cu conotatii pozitive precum „rasarit”. Pe parcursul trainingului au fost puse diferite secvente audio, repetate apoi la volum scazut in timpul unui somn de dupa-amiaza de 90 de minute. Rezultatele a fost o reducere a scorurilor tendintelor sexiste si rasiste, care a durat cel putin o saptamana.
Adauga un comentariu