Vocea farmacistului

Studiu: Medicii britanici prescriu tratamente placebo

Publicat: 21 mart. 2013
7
Majoritatea medicilor generalisti britanici (97%) au recunoscut ca au prescris un tratament de tip placebo pentru cel putin unul dintre pacientii lor, se arata intr-un studiu citat de AFP.
97% dintre medicii britanici au recunoscut ca au prescris „placebo impur„, adica tratamente sau analize fara efecte cunoscute asupra bolii in cauza, precum administrarea de antibiotice pentru a lupta contra virusurilor, in conditiile in care aceste medicamente actioneaza doar asupra bacteriilor. Aproximativ 12% au folosit „placebo pur”, aduca tratamente care nu contin molecule farmaceutice, precum suplimente din zahar sau solutii saline.
Unul dintre autorii studiului realizat de universita?ile Oxford si Southampton a declarat ca medicii considera ca aceste tratamente de tip placebo „pot sa ii ajute pe pacienti”, provocand „efectele unui tratament psihologic”.
„Efectul placebo elibereaza analgezice naturale in sistemul nervos”, completeaza George Lewith, considerand ca „stigmatul asociat cu placebo este irational” si indemnandu-i pe cercetatori sa realizeze studii stiintifice despre „placeboul etic si economic”. Analiza a fost realizata pe un esantion de 783 de medici generalisti. (sursa: evz.ro)
Adauga un comentariu