Medicamente

Studiu OMS: Remdesivirul nu a ajutat pacienții cu COVID-19

Publicat: 17 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studiu OMS Remdesivirul nu a ajutat pacienții cu COVID-19
Doză de Remdesivir

Un studiu amplu condus de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că medicamentul antiviral remdesivir nu a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19, spre deosebire de un studiu anterior care a făcut medicamentul un standard de îngrijire în Statele Unite și multe alte țări.

Rezultatele anunțate vineri nu le anulează pe cele anterioare, iar studiul OMS nu a fost la fel de riguros ca cel anterior condus de Institutele Naționale de Sănătate din SUA. Dar acesta adaugă îngrijorări cu privire la valoarea pe care o oferă medicamentul scump, deoarece niciunul dintre studii nu a descoperit că poate îmbunătăți supraviețuirea.

Medicamentul nu a fost aprobat pentru COVID-19 în SUA, dar a fost autorizat pentru utilizare de urgență după ce studiul anterior a constatat că a scurtat timpul de recuperare în medie cu cinci zile. Este aprobat pentru utilizare împotriva COVID-19 în Regatul Unit și Europa și se numără printre tratamentele pe care le-a primit președintele american Donald Trump când a fost infectat.

Studiul OMS a implicat peste 11.000 de pacienți din 30 de țări. Aproximativ 2.750 au fost repartizați aleatoriu pentru a obține remdesivir. Restul au primit fie hidroxiclorochina, medicamentul antipaludic, interferonul de rapel al sistemului imunitar, combinatul antiviral lopinavir-ritonavir, fie doar îngrijiri obișnuite. Celelalte medicamente pentru COVID-19 au fost în mare parte excluse din studiile anterioare, dar nu și remdesivir.

De ce remdesivirul nu a ajutat pacienții cu COVID-19

Ratele de deces după 28 de zile, nevoia de aparate respiratorii și timpul petrecut în spital au fost relativ similare pentru cei cărora li s-a administrat remdesivir cu cei care au avut parte doar de îngrijiri obișnuite.

„Marea poveste este constatarea că remdesivirul nu produce niciun impact semnificativ asupra supraviețuirii”, a declarat într-un comunicat Martin Landray, profesor de la Universitatea Oxford care a condus si alte cercetări în tratamentul coronavirusului, potrivit MedicalXpress.

„Acesta este un medicament care trebuie administrat prin perfuzie intravenoasă timp de cinci până la 10 zile și costă mult. COVID afectează milioane de oameni și familiile lor din întreaga lume. Avem nevoie de tratamente scalabile, accesibile și echitabile”, a spus el.

Dr. Andre Kalil, un specialist în boli infecțioase al Universității din Nebraska, care a ajutat la efectuarea studiului remdesivir din SUA, a declarat că cel al OMS a fost prost conceput, ceea ce face concluziile sale mai puțin fiabile. Pacienții și medicii știau ce tratament foloseau, nu a existat nicio perfuzie placebo care să ajute la evitarea raportării părtinitoare a riscurilor sau beneficiilor, au existat puține informații despre severitatea simptomelor pacienților când au început tratamentele și multe date lipsă, a spus el.

În plus, studiul OMS a testat 10 zile de remdesivir, astfel încât unii pacienți ar fi putut fi spitalizați mai mult decât trebuiau să fie doar pentru a termina tratamentul, ceea ce face ca durata internarii lor să nu fie aceeasi ca cea a celor care au primit îngrijiri obișnuite.

Adauga un comentariu