Coronavirus

Studiu Oxford: „Pacienții vindecați de Covid-19 pot avea probleme de memorie și atenție”

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studiu Oxford Pacienții vindecați de Covid-19 pot avea probleme de memorie și atenție
Pacienții vindecați de coronavirus pot suferi de efecte pe termen lung

Un studiu a demonstrat că pacienții vindecați de COVID-19, forma ușoară, pot avea probleme de memorie și atenție chiar și la nouă luni după recuperare. Un studiu realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie arată că, în ciuda lipsei simptomelor grave, pacienții testați au avut probleme legate de amintirea experienţelor personale și menținerea atenției.

De asemenea, rezultatele studiului au arătat că persoanele care suferit de o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau aşa numitul COVID-19 de lungă durată („long-Covid”), au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare.

Pacienții vindecați de Covid pot avea probleme de memorie și atenție

În cadrul studiului, eșantionul reprezentativ de 136 de participanţi care au testat pozitiv pentru coronavirus, dar nu au raportat simptome de lungă durată, au fost rugaţi să facă o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria.

Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut dificultăți în a-şi aminti experienţe personale, ce fac parte din memoria episodică, până la şase luni după infectare.

Ce probleme pot avea pacienții vindecați

Persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot dezvolta probleme cognitive cronice luni de zile de la infectare
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie”, a declarat dr. Sijia Zhan, din cadrul Departamentului de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

„Descoperirile noastre arată că oamenii pot dezvolta probleme congnitive cronice luni de zile după infectare”, a adăugat experta.

Cu toate acestea, cercetătorii care au realizat studiul au afirmat că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.

O tânără din Galați a avut peste 80 de simptome

O elevă de 17 ani din Galaţi a povestit coșmarul prin care a trecut timp de două luni, după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Tânăra pe nume Giulia Maria Neagu este elevă la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi.

Problemele de sănătate au persistat şi după externarea din spital. Tânăra avea dureri în piept și nu putea să respire. După mai multe investigații medicale, doctorii i-au spus că a rămas cu sechele post-COVID:

„Am avut toate simptomele, cred că am avut peste 80 de simptome, de la cap, inimă, sistem gastro-intestinal. Am avut dureri constante de burtă, simţeam că îmi plesneşte. Unii doctori, unele persoane, îmi spuneau că am iluzii, că am fost afectată din punct de vedere psihologic, dar nu e chiar aşa”, spune eleva, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Până la ora actuală, pe teritoriul româniei sunt peste 1.793.668 persoane vindecate de CoVid-19.  De la începutul pandemiei, mai multe vedete din România, dar și din străinătate au fost infectate cu temutul virus, însă din fericire s-au vindecat. Printre acestea se numără și Andreea Mantea, pe care boala a ținut-o la domiciliu timp de 2 săptămâni.

 

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu