Magazin

STUDIU. Persoanele obsedate de munca sunt mai predispuse la boli psihice

Publicat: 30 mai 2016
1
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la o universitate din Norvegia, persoanele obsedate de munca sunt mai predispuse la boli psihice decat colegii lor de birou. Prima intrebare care se poate pune este cum recunosti o persoana obsedata de munca. Un asa-numit „workaholic” petrece evident mai mult timp la serviciu decat colegii sai.
Cercetatorii norvegieni au mers insa mai departe si au cerut unui grup de voluntari sa raspunda la o serie de intrebari, in functie de care au fost acordate anumite punctaje. De exemplu, savantii scandinavi au vrut sa stie daca persoanele in cauza cauta solutii pentru a avea mai mult timp ca sa munceasca. Sau daca lucreaza mai mult decat si-au propus initial. De asemenea, daca muncesc pentru a reduce sentimentul de vina, anxietate sau depresie. Ori daca li s-a spus de catre colegi „s-o lase mai moale” cu treaba, iar ei, asa-numitii „workaholici” nu au tinut cont. In plus, cercetatorii au vrut sa afle daca voluntarii devin stresati atunci cand nu au posibilitatea de a lucra. Sau daca si-au scos de pe lista de prioritati hobby-urile, activitatile din timpul liber sau exercitiile fizice, din cauza serviciului. Nu in ultimul rand, daca sanatatea lor are de suferit din cauza ca muncesc prea mult.
Studiul norvegian arata ca o treime dintre persoanele obsedate de munca prezinta semne de tulburare hiperkinetica de deficit de atentie, fata de numai 13% in randul altor categorii de oameni. In plus, un sfert dintre cei care stau mult la serviciu ar putea suferi de tulburare obsesiv compulsiva, comparativ cu doar opt procente in randul „non-workaholicilor”. De asemenea, 33% dintre persoanele obsedate de munca dau semne de anxietate, fata de 12 procente in tabara opusa, iar 9% dintre angajatii care stau multe ore la birou sunt depresivi, comparativ cu numai doua procente in randul celor care nu se omoara prea mult cu munca. Studiul a fost realizat de Universitatea din Bergen, Norvegia, pe un esantion de peste 16 mii de angajati, persoane adulte.




Adauga un comentariu