Magazin

STUDIU – Posesorii ochilor caprui sunt net avantajati

Publicat: 10 ian. 2013
1

Poate ca ochii albastri starnesc admiratia intr-o masura mai mare, insa atunci cand este vorba de increderea acordata unei persoane, posesorii ochilor caprui sunt net avantajati, potrivit unui studiu recent desfasurat la o universitate ceha.
 
Fie ca este vorba de dragoste, de afaceri sau de politica, incredererea este primordiala in toate interactiunile noastre sociale. Pornind de la faptul ca ochii, aceste „oglinzi ale sufletului”, joaca un rol major in cadrul comunicarii, cercetatorii au dorit sa afle in ce masura culoarea irisului contribuie la perceperea unei persoane ca fiind de incredere sau nu, aflam din ziare.com.
 
Specialistii in psihologie de la Universitatea Charles din Praga au fotografiat chipurile a 40 de barbati si a 40 de femei, in varsta de 20 de ani, unii dintre ei avand ochii albastri, iar ceilalti caprui (culoarea verde, considerata „intermediara”, a fost exclusa).
 
Aceste imagini au fost prezentate altor 238 de voluntari, femei si barbati, carora li s-a cerut sa evalueze increderea pe care le-o exprima fiecare figura. Rezultatul: indivizii cu ochi caprui au iesit in mod considerabil in avantaj, in special figurile masculine.
 
Profilul barbatului puternic
 
Totusi un semn de intrebare persista: culoarea ochilor este cu adevarat criteriul determinant sau mascheaza preferinta pentru anumite trasaturi asociate, cum ar fi de exemplu forma fetei (este demonstrat ca oamenii cu fata mare exprima mai multa incredere decat cei cu fata ingusta).
 
Studiul a fost continuat cu o alta experienta: culoarea ochilor a fost inversata pe calculator (cei cu ochii albastri i-au avut ulterior caprui si invers), iar imaginile au fost aratate altor voluntari, pentru a vedea daca acest lucru modifica perceptia. Pentru figurile masculine aceast lucru nu a schimbat informatiile, sugerand ca barbatii cu ochi caprui au asociate anumite trasaturi ale fetei care conteaza in inspirarea sentimentului de incredere.
 
Barbatii cu aceasta culoare a ochilor tind sa aiba barbia si gura mai pronuntate, ochii mai mari, nasul puternic, ducand la un aspect mai barbatesc. Trasaturile faciale mai delicate pot face un barbat sa fie privit ca avand o masculinitate redusa, fiind considerat mai putin de incredere, mai arata studiul.
Adauga un comentariu