Magazin

STUDIU – Speranta de viata a crescut dar rata imbolnavirilor a crescut

Publicat: 14 dec. 2012

Speranta de viata a crescut in toata lumea, iar mortalitatea infantila a scazut, potrivit unui studiu recent. Cu toate acestea, numarul celor care se confrunta cu diverse boli sau dizabilitati continua sa atinga valori tot mai mari.

Ultimul studiu de acest tip fusese dat publicitatii in anul 1990, cand principala problema era rata mortalitatii in randul copiilor cu varste sub cinci ani. De atunci, numarul deceselor a scazut de la 10 milioane pe an la 7 milioane pe an in prezent, in special datorita campaniilor de vaccinare impotriva bolilor precum poliomielita sau pojarul.

Pe de alta parte, numarul bolilor cronice si a dizabilitatilor care apar mai tarziu, in cursul vietii adulte, a crescut. Hipertensiunea a devenit principalul risc pentru sanatate pe plan global, urmata de fumat si consumul de alcool.

Astfel, potrivit cercetatorului Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sanatatii de la Universitatea Washington, “factorul care influenteaza cel mai mult sanatatea globala nu il mai constituie mortile premature, ci bolile cronice, leziunile, afectiunile mintale si toate bolile legate de oase si articulatii”.

In tarile dezvoltate, afectiunile de acest tip reprezinta peste 50% din problemele de sanatate ale populatiei, situatia contribuind semnificativ la imbatranirea populatiei. Din acest motiv, daca speranta de viata este in crestere, la fel se va intampla si cu numarul anilor in care oamenii vor fi nevoiti sa traiasca avand probleme de auz, de vedere sau afectiuni mintale.

Totodata, studiul realizat de peste 480 de cercetatori din 50 de tari a mai aratat ca in America Latina una dintre cauzele deceselor in randul barbatilor o reprezinta omuciderile. Totodata, sinuciderile sunt cauza numarul noua a deceselor in randul femeilor din Asia, in timp ce in America de Nord si Europa occidentala, suicidul se afla pe locul 14, respectiv 15 in acest clasament.

In ceea ce priveste diabetul, acesta ucide mai multi oameni din categoriile de varsta 15-49 de ani in Africa decat in Europa occidentala – 8,8 decese fata de 1 la 100.000.

Pe de alta parte,  in Asia centrala si de sud-est se inregistreaza cea mai mare incidenta a atacurilor cerebrale in randul tinerilor adulti, cu 15 cazuri din 100.000 de decese. In America de Nord, acest raport este de 3 la 100.000.

Bolile cardiovasculare si atacul cerebral raman totusi principalele cauze ale deceselor pe plan global. Cancerul de plamani a urcat pe locul 5 intre cauzele deceselor, iar SIDA a urcat de pe locul 35 intre cauzele deceselor in lume in 1990, pe locul 6 in prezent.

Sursa: gandul.infoloading...

Adauga un comentariu