Magazin

STUDIU: Statul pe scaun poate ucide

Publicat: 30 sept. 2012
1

Veste proasta pentru persoanele sedentare. Potrivit unui studiu citat de huffingtonpost.com, femeile care petrec pe scaun mai mult de sase ore pe zi au, pe o perioadade 13 ani, un risc de deces mai mare cu 37% in comparatie cu persoanele care stau pe scaun mai putin de trei ore pe zi.

Nici in cazul barbatilor lucrurile nu stau mai bine. Dimpotriva! Urmasii lui Adam care care stau pe scaun mai mult de sase ore pe zi, prezinta un risc de deces cu 18% mai mare decat cei care raman pe scaun doar 3 ore. Calitatea piesei de mobilier nu influenteaza in nici un fel rezultatele.

Riscul de moarte este cu atat mai mare pentru persoanele care nu fac miscare nici dupa ce parasesc biroul. Reprezentantele sexului frumos care au participat la studiu si care au spus ca urasc activitatea fizica prezinta un risc de deces cu 94% mai mare fatade femeile care au spus castau cat mai putin pe scaun si, in plus, practica in mod regulat exercitii fizice. De asemenea, 48% dintre barbati prezinta  exact aceleasi probleme, potrivit rezultatelor inregistrate in  cercetarea amintita.

Studiul a inclus 53.440 de barbati si 69.776 de femei si s-a desfasurat in perioada 1993-2006. “Perioadele indelungate de timp petrecute stand pe scaun, independent de activitatea fizica, au importante consecinte metabolice si pot influenta trigliceridele, colesterolul, glucoza, tensiunea arteriala. Acesti factori sunt semne de obezitate, boli ale inimii si alte boli cronice”, spune unul dintre cercetatorii care au initiat studiul.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Adauga un comentariu