Stiri medicale

Studiu: Vaccinul împotriva tuberculozei, legat de un risc mai mic de COVID-19

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studiu Vaccinul împotriva tuberculozei legat de un risc mai mic de COVID-19
Vaccinarea cu BCG poate induce un efect protector împotriva infecției cu SARS-CoV2

Un vaccin utilizat pe scară largă împotriva tuberculozei este asociat cu o probabilitate redusă de a contracta COVID-19, potrivit unui nou studiu realizat de Cedars-Sinai. Constatările ridică posibilitatea ca acest vaccin ar ajuta la prevenirea infecțiilor cu coronavirus sau la reducerea severității bolii. Dar de ce vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi eficient in caz de COVID-19?

Vaccinul, cunoscut sub numele de Bacillus Calmette-Guérin (BCG), a fost dezvoltat între anii 1908 și 1921, și este administrat la peste 100 de milioane de copii din întreaga lume în fiecare an. În SUA, este aprobat de FDA ca medicament pentru tratarea cancerului de vezică urinară și ca vaccin pentru persoanele cu risc crescut de a contracta tuberculoza. Vaccinul BCG este în prezent testat în mai multe studii clinice din întreaga lume pentru eficacitatea împotriva COVID-19.

De ce vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi eficient in caz de COVID-19?

În noul studiu, publicat online pe 19 noiembrie în Jurnalul de investigații clinice, cercetatorii au testat sângele a peste 6.000 de lucrători din sistemul de sănătate Cedars-Sinai pentru detectarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, și i-a întrebat și despre istoricul lor medical și de vaccinare, potrivit Medical Xpress.

Ei au descoperit că lucrătorii care au primit vaccinări BCG în trecut – aproape 30% dintre cei studiați – au fost semnificativ mai puțin susceptibili să testeze pozitiv anticorpii SARS-CoV-2 sau să raporteze că au avut infecții cu coronavirus sau simptome asociate coronavirusului în ultimele șase luni, decât cele care nu facuseră vaccinul BCG. Aceste efecte nu au fost legate de administrarea de vaccinuri împotriva meningococului, pneumococului sau gripei.

Motivele nivelurilor mai mici de anticorpi SARS-CoV-2 din grupul BCG nu au fost clare, potrivit Moshe Arditi, director al Diviziei Pediatrice și de Boli Infecțioase și Imunologie de la Cedars-Sinai și co-autor al studiului.

„Se pare că persoanele vaccinate cu BCG fie au fost mai puțin bolnave și, prin urmare, au produs mai puțini anticorpi anti-SARS-CoV-2, fie ar fi putut să aibă un răspuns imun celular mai eficient împotriva virusului. Ne-a interesat studiul vaccinului BCG deoarece se știe de mult că are un efect protector general împotriva unei game de boli bacteriene și virale, altele decât TBC, inclusiv sepsisul neonatal și infecțiile respiratorii”, a spus Arditi, profesor de pediatrie si Stiinte biomedicale.

Vaccinarea cu BCG poate induce un efect protector împotriva infecției cu SARS-CoV2

În noul studiu, nivelurile mai mici de anticorpi din grupul BCG au persistat în ciuda faptului că acești indivizi au avut frecvențe mai ridicate de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare și BPOC, care sunt factori de risc cunoscuți, pentru că sunt mai sensibili la SARS-CoV-2 și dezvoltă formele mai severe de COVID-19.

Deși a menționat că nimeni nu crede că BCG va fi mai eficient decât un vaccin specific pentru COVID-19, Arditi a explicat că ar putea fi mai rapid aprobat și pus la dispoziție, având în vedere că are un profil de siguranță puternic demonstrat de mulți ani de utilizare.

„Este un potențial important care ar putea oferi unele beneficii până când vom avea cele mai eficiente și sigure vaccinuri COVID-19 disponibile pe scară largă”, a spus el.

„Având în vedere constatările noastre, credem că sunt necesare urgent studii clinice mari și randomizate pentru a confirma dacă vaccinarea cu BCG poate induce un efect protector împotriva infecției cu SARS-CoV2”, a declarat Susan Cheng, ​​profesor asociat de cardiologie și director de cercetări în sănătate publică la Institutul Smidt Heart din Cedars-Sinai.

De fapt, au fost lansate o serie de studii clinice randomizate pentru a studia efectele potențiale de protecție ale vaccinării BCG împotriva COVID-19.

„Ar fi minunat dacă unul dintre cele mai vechi vaccinuri pe care le avem ar putea ajuta la învingerea celei mai noi pandemii din lume”, a spus Arditi.

Adauga un comentariu