Eveniment-Social

STUPEFIANT! Scena de tot SCANDALUL, surprinsa in biroul unui director de la o mare institutie publica din Iasi – FOTO

Publicat: 23 mai 2016

@ O noua decizie flagranta si suspecta, luata de actualul director al Muzeulul National al Literaturii Romane, scriitorul Dan Lungu! @ Aceasta a provocat un scandal jenant si nemultumire, atat in randul majoritatii oamenilor din institutie, dar mai ales in mediul cultural local @ Cu toate ca, anul trecut, angajata Amelia Gheorghita a organizat, pe furis si prin sfidarea legislatiei in domeniu, o nunta chiar la Muzeul Sadoveanu din Copou, a fost cocotata director adjunct chiar de catre Lungu

Anul trecut, in luna iulie, angajata Amelia Gheorghita de la Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) Iasi provoca revolta si stupoare, atat in mediul cultural loca,l cat si pe plan national. Asta dupa ce, pe furis si prin sfidarea legislatiei in domeniu, organiza o nunta chiar la Muzeul Sadoveanu din Copou. Acum, probabil drept rasplata, Amelia Gheorghita a fost cocotata director adjunct chiar de catre seful sau, Dan Lungu. Sfidarea si lipsa oricarei norme de bun simt este uriasa in aceasta situatie, avand in vedere trecutul (ca angajat al MNLR – n.r.) reprobabil al Ameliei Gheorghita. „Dan Lungu a numit o directoare adjuncta noua la Muzeul National al Literaturii Române, în locul lasat liber… Persoana nu e nimeni alta decât Amelia Gheorghita, cea care a organizat anul trecut marele eveniment cultural intitulat «Nunta de la Muzeul Sadoveanu». Totul a fost facut pe ascuns. Cei mai multi angajati habar nu au ca este directoare! Si asta la doua saptamâni de la numire… Poate ne poate fi transmis si noua, angajatii institutiei, ce «prostii» ar trebui sa facem pentru a fi promovati? Se pare ca, cu cât prostiile sunt mai mari, cu atât esti promovat mai sus!”, au dezvaluit surse din interiorul MNLR pentru BUNA ZIUA IASI (BZI).

Citeste si: IMAGINI EXCLUSIVE! Dan Lungu, seful MLR, are o vila uriasa intr-o zona de lux a Iasului

Oficialii muzeului nu recunosc NIMIC

Cu siguranta, nu exista iesean care sa nu fi vizitat Muzeul Mihail Sadoveanu din Copou. Aici, ani buni, a trait chiar marele scriitor nascut in Pascani. In pofida tuturor acestor aspecte, Gheorghita a „pus” de o chermeza nuptiala tocmai in aceasta cladire de patrimoniu, fara a arata in solicitarea conducerii muzeului ca manifestarea era ditamai nunta. In acest context, jurnalistii BZI au solicitat oficial lamuriri si explicatii pe tema numirii noului director adjunct. Raspunsul a fost unul penibil, in care, chiar daca este recunoscut faptul ca Amelia Gheorghita ocupa postul, este negat faptul ca aceasta ar fi incalcat legea cand a organizat evenimentul de anul trecut.

Citeste si: GRETOS! Obscenitati in fata copiilor pe scena FILIT! Gestul scandalizeaza o tara intreaga – FOTO, VIDEO

„Postul de director adjunct la Muzeul National al Literaturii Române Iasi este ocupat de catre Adriana Bondor, în urma concursului sustinut în aprilie 2014. Celelalte atributii de director adjunct sunt exercitate în mod temporar de catre Amelia Gheorghita, în conformitate cu art. 25 din Legea 248 din 2010. În privinta evenimentului organizat la Muzeul Mihail Sadoveanu, acesta s-a desfasurat în exterior, cu deplina respectare a prevederilor Legii nr. 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, care în articolele 50 si 51 da libertate de organizare mult mai mare decât a unei simple receptii, prevazând ca în zona de protectie a monumentelor istorice sunt permise organizarea de spectacole, târguri, manifestari sportive sau de agrement, ori parcuri de distractii. Raportul de Control Nr. 23017 din 31.07.2015, întocmit de catre Consiliul Judetean Iasi în urma sesizarii publicatiei dvs. nu a stabilit vreo implicare a Ameliei Gheorghita în desfasurarea acestui eveniment”, arata Biroul de presa al MNLR Iasi.

Citeste si: Scandal imens la Iasi. Totul a plecat de la o nunta de fite organizata in Copou – FOTO

Institutia condusa de Lungu, sub lupa DNA

In acest context, in baza prevederilor Legii 422, republicata, privind protejarea monumentelor istorice cu referire la modul in care se face accesul si cine trebuie sa-si dea acordul atunci cand se deruleaza manifestari sau evenimente de acest tip intr-o cladire de patrimoniu, Ordinul nr. 2684, din 18 iunie 2003 privind aprobarea „Metodologiei de intocmire a Obligatiei privind folosinta monumentului istoric si a continutului acestuia”, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 448 din 24 iunie 2003, respectiv in temeiul art. 11 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 28/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii si Cultelor, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza dispozitiilor art. 16 alin. (2) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice se stipuleaza clar „sa se utilizeze monumentul istoric numai in scopuri compatibile cu destinatia sa initiala”. De asemenea, aceeasi lege 422 arata ca, in jurul unei cladiri de patrimoniu exista o zona de protectie ce poate fi ocupata si unde se pot derula evenimente cu un alt scop decat cel cultural sau istoric numai cu acordul unor entitati printre care si Directia Judeteana pentru Cultura (DJC). De altfel, institutia condusa de liberalul Dan Lungu se afla sub o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru modul in care a fost organizat Festivalul International de Literatura si Traducere (FILIT). Procurorii vizeaza un posibil caz de luare si dare de mita, respectiv de abuz in serviciu.

Citeste si: Dezvaluirile care provoaca insomnii celor mai cunoscuti ieseni. Ani de zile au tinut totul secret – FOTOloading...

Comentarii
  • E smecher nu gluma banditul asta de Dan Lungu. Stie sa fure, de catuse nu ii e frica, are o vila de milioane si isi umileste angajatii ca sa nu se plictiseasca. Altii stau de zeci de ani si asteapta sa fie avansati in timp ce Amelia face poc si gata! A ridicat fusta oare….

  • Lungu pregateste o noua lovitura pe bani publici. De aceea avea nevoie de cineva de incredere in functia de director. Domnilor de la CJ, de la DNA, ar trebui sa va treziti. Cat il mai lasati pe hotul asta sa fure nestingherit?

Adauga un comentariu