International

SUA: Coruptia institutionala, o problema majora in Romania. Libertatea presei, subminata

Publicat: 26 iun. 2015
1

Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, Coruptia institutionala ramane o problema majora in Romania, afectand toate structurile societatii. Acelasi raport mai constata tentative ale politicienilor de compromitere a justitiei si de intimidare a jurnalistilor, precum si acte de discriminare.

„Probleme majore privind drepturile omului includ rele tratamente aplicate de Politie si Jandarmerie, hartuirea detinutilor si a romilor, inclusiv moartea a cel putin unei persoane din cauza violentelor politistilor.

Coruptia institutionala ramane o problema raspandita care afecteaza toate structurile societatii. Discriminarea sistemica impotriva romilor afecteaza accesul acestora la servicii educationale adecvate, la locuinte, servicii de sanatate si oportunitati de munca”, se precizeaza in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind „Practici in materie de drepturile omului”.

Alte probleme semnalate in cursul anului 2014 in Romania se refera la conditiile proaste din inchisori si tentativele continue ale unor politicieni de a compromite independenta justitiei, se mai arata in Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului, la capitolul vizand Romania.

„Institutiile guvernamentale nu au luat masuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist.

Amenintari personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei. Au fost semnalate violente continue si cazuri de discriminare a femeilor, activitati si declaratii antisemite, iar presa a continuat sa publice materiale cu caracter antisemit”, mai subliniaza raportul.

Totodata, in document se precizeaza ca s-au raspandit in continuare puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste pe internet, iar institutiile guvernamentale nu au acordat asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati si au neglijat persoanele institutionalizate cu dizabilitati.

„Romii au fost discriminati sistematic de catre societate. Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), dar si a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, in special copiii, de catre societate, au continuat sa fie o problema.

Drepturile angajatilor au fost in continuare o problema. Sistemul judiciar a luat masuri pentru punerea sub acuzare si pedepsirea functionarilor de stat care au comis abuzuri, dar autoritatile au amanat in mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale Politiei, multe dintre ele incheindu-se cu achitarea politistilor”, se mai subliniaza raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014.

Adauga un comentariu