Magazin

SUA da semne de un nou BOOM IMOBILIAR

Publicat: 30 iun. 2013
1

In SUA, preturile imobiliarelor sunt in crestere, ceea ce trezeste amintiri amare despre inceputurile crizei care a declansat adevarate cataclisme in SUA si Europa.

Phoenix este capitala statului Arizona. Orasul este unic din multe puncte de vedere. Este cel de-al cincilea oras ca marime din America si continua sa se dezvolte destul de repede. La inceputul deceniului trecut, Phoenix a cunoscut un adevarat boom imobiliar.

In 2005 firmele de constructii ridicau cate 4.000 de imobile pe luna. Balonul imobiliar, insa, s-a spart, iar, intre 2006 si 2011, preturile au scazut la jumatate din valoarea initiala. Executarile silite au taiat visul multor familii de a avea o casa, noteaza Deutsche Welle.

Se pare ca acele vemuri au fost uitate. Piata imobiliara din Phoenix a reinceput sa creasca. Din ianuarie 2012 incoace, preturile locuintelor au crescut cu 22,5 procente. Tendinta este valabila pentru toata America, ceea ce anunta un nou boom al sectorului imobiliar. Preturile caselor au crescut cu peste 10% in marile orase, comparativ cu anul trecut. Aceasta este cea mai mare scumpire din anul 2006 incoace, cand piata era la apogeu.

Exista motive de panica?

Revenirea pietei imobiliare este de mare importanta pentru economia Americii si nu numai. Familiile americane care dispun de imobile in proprietate personala se simt mai sigure din punct de vedere social si cheltuie mai multi bani.

Aceasta schimbare nu ar fi fost posibila fara intreventia Rezervei Federale care a tiparit masiv dolari. Creditele ipotecare din SUA au ajuns extrem de ieftine. Oamenii pot contracta un imprumut ipotecar pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda de numai 3,5 % pentru toata perioada. Multi americani simt ca aceste credite se vor scumpi, ceea ce ii face sa ia masiv credite acum.

Multi experti sunt ingrijorati de tendinta actuala. Si in urma cu 10 ani, boomul imobiliar a inceput cu preturi mici. Nu cumva se creeaza premisele pentru urmatoarea bula de acest gen? „Daca preturile vor creste cu aceeasi viteza in urmatoarele 6 luni, vom asista la urmatorul balon imobiliar, care ne va afecta puternic”, spune un expert al companiei Bloomberg.

Expertii au calculat ca nu este o raritate ca americanii sa ia credite pentru a-si cumpara o casa, chiar daca pretul acesteia este de trei ori mai mare decat venitul lor anual. In acest moment, mult mai multi americani se gandesc sa faca acest pas, comparativ cu perioada trecuta in care sectorul imobiliar a fost in crestere.

De ce cresc preturile?

Totusi, este devreme pentru a ne panica. Nivelul preturilor in afara marilor aglomeratii urbane precum New York, de pilda, este destul de scazut. Si specificul pietei este altul, in comparatie cu 2001. Atunci preturile cresteau, chiar daca oferta era mare. Acum, preturile cresc, pentru ca oferta este mica, scrie ziare.com

Adauga un comentariu