International

SUA este pregătită pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, în ciuda nemulţumirilor Rusiei

Publicat: 15 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SUA este pregătită pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO în ciuda nemulţumirilor Rusiei
Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO din privinţa SUA

Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO a creat câteva tensiuni în ultimele zile. Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii nu ar fi îngrijorate de o extindere a NATO. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price este de părere că acest lucru nu ar face altceva decât să promoveze stabilitatea în Europa.

”Fără a ne referi la anumite ţări în special, nu am avea temeri că o extindere a alianţei defensive ar face altceva decât să promoveze stabilitatea pe continentul european”, a declarat Ned Price.

aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, steag Suedia si Finlanda
Reprezentantul diplomaţiei Statelor Unite ale Americii a fost nevoit să răspundă unei întrebări legate de posibilitatea ca Rusia să escaladeze confruntarea din Ucraina în cazul în care Suedia şi Finlanda ar adera la Alianţa Nord-Atlantică

SUA este pregătită pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO din privinţa SUA. Reprezentantul diplomaţiei Statelor Unite ale Americii a fost nevoit să răspundă unei întrebări legate de posibilitatea ca Rusia să escaladeze confruntarea din Ucraina în cazul în care Suedia şi Finlanda ar adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Miercuri, 13 aprilie, șefa guvernului finlandez Sanna Marin a anunţat că ţara să vă lua ”peste câteva săptămâni” decizia dacă va cere aderarea la NATO. În cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm, Sanna Marin, alături de omoloaga să suedeza Magdalena Andersson, a precizat că ”există diferite perspective de a cere aderarea la NATO sau nu, şi trebuie să le analizăm foarte atent”.

De altfel, Magdalena Andersson a declarat că este importantă o analiză detaliată cu privire la o eventuală candidatură la NATO, Executivul suedez urmând să prezinte spre finalul lunii mai o analiză a politicii de securitate.

Mult timp Finlanda s-a opus opţiunii aderării la NATO, dar recenta invazie militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această ţară, care are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Sondajele de opinie demonstrează că în ultimele săptămâni, populaţia s-a arătat a fi de acord cu o aderare a Finlandei în Alianţă, iar unele surse de la Helsinki susţinând chiar că ţara ar putea depune în mai sau iunie cererea de aderare la Alianţă.În acest sens, un nou summit al NATO va avea loc în luna iunie la Madrid.

În prezent, NATO are 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale Uniunii Europene care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, steagurile Finlandei si Suediei
Magdalena Andersson a declarat că este importantă o analiză detaliată cu privire la o eventuală candidatură la NATO, Executivul suedez urmând să prezinte spre finalul lunii mai o analiză a politicii de securitate

Mutarea strategică a Rusiei, după ce Finlanda a făcut anunțul

În același context, precizăm că o înregistrare video, neconfirmată, încărcată marți seară, 12 aprilie, pare să arate cum două sisteme rusești de rachete de apărare de coastă care se deplasează de-a lungul unui drum de pe partea rusă a frontierei care duce spre Helsinki. Aceste sisteme de rachete, care au fost văzute trecând pe lângă un indicator către capitala finlandeză, se crede că sunt sisteme mobile de apărare de coastă K-300P Bastion-P, concepute pentru a doborî nave de suprafață până la grupuri de luptă de portavioane.

Mutarea strategică a trupelor ruseşti are loc în contextul în care premierul finlandez Sanna Marin a declarat că se așteaptă ca guvernul său „să încheie discuția înainte de mijlocul verii” cu privire la decizia de aderare la NATO.

În această privință, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că această mișcare nu va îmbunătăți situația de securitate în Europa, iar deputatul rus Vladimir Dzhabarov a adăugat mai direct că aceasta ar însemna ‘distrugerea țării’.

„Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare și că extinderea ei în continuare nu va aduce stabilitate pe continentul european”, a declarat Dmitri Peskov.

Reamintim, că subiectul privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO a creat câteva tensiuni în ultimele zile

Adauga un comentariu