International

SUA isi exprima “profundul regret” pentru legea anti-adoptie promulgata de Putin

Publicat: 28 dec. 2012
1

SUA si-au exprimat vineri “profundul regret” dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a promulgat legea care interzice adoptia de copii rusi de catre cetateni americani. Washingtonul acuza Moscova ca a luat o “decizie politica” impotriva SUA, informeaza AFP.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat si-a exprimat intr-un comunicat ingrijorarea fata de soarta dosarelor de adoptie aflate deja in curs de solutionare, amintind ca circa 60.000 de orfani rusi au fost adoptati in ultimii 20 de ani de familii americane. In fapt, promulgarea noii legi va avea un efect concret imediat, punand capat celor 52 de proceduri de adoptie nefinalizate, potrivit unui delegat al Kremlinului pentru drepturile copiilor.

“Regretam profund adoptarea de catre Moscova a unei legi care pune capat adoptiilor internationale intre SUA si Rusia si care restrange activitatea organizatiilor ruse care lucreaza cu parteneri americani”, a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei americane, Patrick Ventrell.

Vladimir Putin a promulgat vineri aceasta lege controversata care interzice adoptia de copii rusi de catre familii americane, lege considerata una dintre masurile cele mai ostile luate de Moscova la adresa Washingtonului dupa perioada razboiului rece. Textul, care va intra in vigoare la 1 ianuarie, a fost deja votat de parlamentul rus ca raspuns la “Lista Magnitski”, o lege adoptata anterior de Congresul american si promulgata de presedintele Barack Obama.

“Lista Magnitski” interzice intrarea pe teritoriul american si prevede inghetarea bunurilor unor responsabili rusi implicati in decesul din inchisoare al juristului anticoruptie Serghei Magnitski sau in alte actiuni de incalcare a drepturilor omului.

Noua lege rusa prevede de asemenea elaborarea unei ‘liste negre’ a cetatenilor americani indezirabili in Rusia, suspectati ca ar fi incalcat in particular drepturi ale cetatenilor rusi.

Adauga un comentariu