International

SUA isi mareste de patru ori bugetul pentru Europa in 2017 in fata agresiunii ruse

Publicat: 02 feb. 2016
1

Pentagonul prevede cresterea de patru ori, pana la 3,4 miliarde de dolari, a bugetului sau de cheltuieli pentru Europa in fata ‘agresiunii ruse’ in 2017, a anuntat marti ministrul american al apararii, Ashton Carter.

In cadrul unei interventii la ‘Economic Club of Washington’, Carter a mentionat ca Pentagonul va incerca sa obtina pentru anul viitor un buget de 582,7 miliarde de dolari, care sa acopere prioritatile politicii SUA in domeniul apararii in noul context strategic de securitate marcat de actiunile Rusiei si ascensiunea gruparii Statul Islamic.

Ashton Carter a precizat ca cererea de finantare a Pentagonului va fi in linie cu acordul convenit in Congresul SUA cu privire la buget, dar cheltuielile vor fi concentrate pe cinci provocari cu care se confrunta fortele armate americane: Rusia, China, Coreea de Nord, Iran si gruparea Statul Islamic.

‘Mediul de securitate actual este dramatic diferit de cel pe care l-am cunoscut in ultimii 25 de ani si el necesita noi mijloace de gandire si noi cai de actiune’, a subliniat seful Pentagonului.

El a precizat ca in 2017 are in vedere o majorare cu 50% — pana la 7,5 miliarde de dolari — a bugetului pentru finantarea luptei contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

Majorarea bugetului pentru finantarea luptei contra SI va permite sustinerea eforturilor pentru accelerarea campaniei antijihadiste. Aceste eforturi vor fi analizate saptamana viitoare, la Bruxelles, intr-o reuniune a 26 de ministri ai apararii din tarile participante la coalitia internationala anti-SI.

Pentagonul prevede mai ales achizitionarea, in schimbul a 1,8 miliarde dolari, a unor bombe ghidate prin laser sau GPS si a altor munitii ‘inteligente’.

‘Noi am folosit astfel de munitii contra jihadistilor, dar stocurile noastre au inceput sa fie scazute’, a explicat Carter.

Dincolo de nevoile operationale imediate, bugetul apararii pentru 2017 propus Congresului de administratia Obama va prevedea ‘pentru al doilea an consecutiv’ alocarea a 71,4 miliarde dolari pentru cercetare si dezvoltare in domeniul apararii.

Adauga un comentariu