Actualitate

SUA raspunde evolutiei militare chineze – VIDEO

Publicat: 05 iun. 2012
1

Marina americana se pregatește de introducerea uneia dintre cele mai avansate nave de razboi invizibile, ca raspuns la strategia marinei din China. Distrugatorul american va putea patrula aproape fara a fi detectat in zonele de coasta și sa amenințe țintele cu ”tunuri” electromagnetice. Nava militara americana DDG-1000 Zumwalt este insa contestata din cauza costului sau uriaș, de pana la 7 miliarde dolari pe unitate, bani cu care ar putea fi construita o mica flota de nave convenționale, relateaza Associated Press.

Statele Unite au fost luate recent peste picior de un amiral chinez, care a spus ca ar fi nevoie de cateva barci de pescari cu explozibili la bord pentru a scufunda nava high-tech americana.

Prima nava DDG-1000 ar trebui sa fie livrata in 2014, distrugatorul invizibil fiind promovat agresiv de Pentagon ca cel mai avansat din istorie. Este considerat potrivirea perfecta pentru ceea ce Washington-ul considera acum cea mai importanta regiune strategica din lume – Asia și Pacificul. Nava este utila in zona menționata deoarece are abilitatea de a conduce misiuni atat in ape adanci cat și in cele din apropierea țarmului, iar Asia este plina de națiuni cu insule, plus lunga coasta a Chinei la Pacific.

Din cauza costurilor ridicate, doar trei distrugatoare DDG-1000 au fost comandate de marina americana, deși inițial și-ar fi dorit 32 de astfel de nave. Distrugatorul DDG-1000 Zumwalt este aproape imposibil detectat pe radar, datorita materialelor speciale din care este construit. De asemenea, nava depașește in lungime și greutate clasa de distrugatoare actuala. Pe de alta parte, distrugatorul poate fi operat cu jumatate din echipaj, si dispune de armament de ultima generație, printre care un tun alimentat cu energie electrica, care poate lansa proiectile ce depașesc de cinci ori viteza sunetului.

Adauga un comentariu