Stiri Turism

SUA schimba conditiile de acordare a vizelor prin programul Visa Waiver. Vezi ce avantaje are Romania

Publicat: 06 feb. 2012
Un nou proiect de lege privind Visa Waiver a fost introdus, marti, in Congresul american, proiect care ridica pragul maxim de respingere, pentru eliminarea vizelor pentru calatoriile de maximum 90 de zile, de la 3% la 10%. Desi nici aceasta forma nu favorizeaza in prezent Romania, avand in vedere ca, in 2011, rata de respingere a fost de 22,4%, in viitor ar putea fi de ajutor, in conditiile in care acest indicator a fost in scadere in ultimii ani.

Proiectul a fost introdus de senatorii americaniBarbara A. Mikulski (democrata, reprezentand statul Maryland) si Mark Kirk (republican, reprezentand statul Illinois), scrie Mediafax.

Intitulat Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, documentul beneficiaza de sustinere din partea ambelor formatiuni politice americane si din partea presedintelui Obama si, potrivit unui comunicat al senatoarei Mikulski, are ca scop incurajarea deplasarilor si turismului din Statele Unite.

Proiectul, desi flexibilizeaza criteriile de includere in programul Visa Waiver, nu constituie in forma actuala un avantaj pentru Romania, tara in care rata de respingere a cererilor de viza pentru SUA a fost de 22,4% pentru anul 2011, potrivit unor date MAE de la inceputul lunii ianuarie.

Totusi, in ultimii ani se remarca o tendinta descendenta a acestui indicator. Astfel, in anul 2009 rata de respingere a solicitarilor de viza a fost de 26,3%, iar in 2010 de 24,8%.

MAE anunta, la 4 ianuarie, intr-un comunicat in care prezenta situatia ratei de refuz a vizelor pentru SUA, ca „asteapta cu incredere rezultatele procesului legislativ in curs, din SUA, de modificare a criteriilor de acces in programul Visa Waiver, in conditiile in care pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitarilor de viza este, in mod obiectiv, extrem de dificil de atins”.

Pe de alta parte, proiectul legislativ prevede ca statele care doresc sa fie incluse in programul Visa Waiver trebuie sa aiba o rata de depasire a perioadei de sedere legala (overstay rate) pentru cetatenii care nu sunt imigranti de maximum 3% insa ofera Secretarului pentru Securitate Interna al SUA o anumita flexibilitate. Astfel, acesta poate face exceptie de la aplicarea acestui criteriu pentru tarile a caror participare la programul Visa Waiver nu prezinta o amenintare la adresa ordinii publice, a securitatii sau a normelor privind imigratia si cu conditia ca respectivele state sa „coopereze pe deplin cu SUA in combaterea terorismului”.

Proiectul beneficiaza de sustinerea publica din partea presedintelui Obama, dar si de sprijinul Camerei de Comert a SUAAsociatiei Americane de Turism, American Hotel and Lodging Association si National Retail Federation.

In prezent, cetateni din 36 de state participa la programul Visa Waiver, care le permite sa calatoreasca in SUA fara viza, in calitate de vizitatori straini, pe o durata de maximum 90 de zile.

 



loading...

Adauga un comentariu