Local

Subprefectul si-a trecut in CV o teapa de sute de milioane. Sute de ieseni sunt pagubiti

Publicat: 25 mai 2015
1

@ Subprefectul i-a tras si primarului o teapa de peste 200 de milioane de lei vechi @ Dupa ce s-au platit de doua ori lucrarile, s-a incercat recuperarea prejudiciului @ Un faliment suspect blocheaza insa recuperarea banilor

Firma unui politician care a tinut in mana fraiele judetului ajunge tot mai aproape de faliment. Afacerile cu institutiile publice pe care firma controlata pana anul trecut de fostul subprefect le-a incheiat de-a lungul anilor se dovedesc a fi insa cel putin suspecte. Primaria municipiului Iasi are de recuperat de la firma fostului subprefect sute de milioane de lei vechi. Acesta s-a ascuns insa sub protectia insolventei pentru a nu-si mai achita datoriile. Dupa un proces cu acesta, primaria a ajuns intr-un punct mort, urmand cel mai probabil sa incerce recuperarea datoriilor prin inscrierea la masa credala. Firma SC Impex Amicii SRL e una cu state vechi de plata la institutiile publice din Iasi. Societatea care era coordonata de fostul subprefect Alexandru Anghel a prins contracte imense chiar si in trecut la primarie, pentru care a reabilitat cu peste 20 de miliarde de lei vechi sediul Starii Civile din Piata Unirii.

Teapa data cu simt de raspundere

Societatea SC Impex Amicii SRL a reusit performanta de a tepui primaria atat in privinta calitatii lucrarilor prestate pe un contrat de reabilitare termica, cat si in acoperirea pagubelor create. La finele anului 2009, municipalitatea a finalizat o licitatie, cu un buget de 3,16 milioane de lei, pentru proiectarea si reabilitarea termica a mai multor blocuri. In conditiile in care estimarile de costuri erau duble, primaria a incheiat contracte cu Conest pentru blocurile A3 din str. Sf. Lazar nr. 49, bl. Y1 din str. Independentei, bl. C7 din str. Barboi nr. 6, bl. Sontu din str. Grigore Ureche nr. 3 si bl. Z12/A din str. Decebal nr. 27, dar si pentru imobilele de la adresele str. Cuza Voda nr. 4 – 6, din str. Arcu, nr. 1, sc. A, din str. Macazului, bl. 1 si din str. A. Panu, nr. 13, bl. Ghica Voda nr. 3A. SC Impex Amicii SRL a prins un singur contract la momentul respectiv, pentru blocul 384, de pe str. Hanciuc. Contractul cu o valoare initiala de 2,16 miliarde lei vechi s-a incheiat cu o teapa de sute de milioane, firma fostului subprefect Alexandru Anghel nereusind sa reabiliteze termic nici macar un bloc. Ca urmare a verificarii calitatii lucrarilor, primaria a depistat o serie de deficiente, pe care firma nu le-a mai acoperit. Societatea a fost data in judecata intr-un final in 2014, dar demersurile s-au blocat in instanta in februarie 2015.

„Procesul este momentan suspendat pentru ca firma si-a cerut intrarea in insolventa. A fost vorba acolo de un contract de reabilitare termica, cu fonduri guvernamentale. Au fost probleme cu acele lucrari, motiv pentru care s-a solicitat obligarea constructorului la plata a circa 25.000 de lei la care se adauga executarea unei garantii de 7.286 de lei, dar obligarea Asociatiei de Locatari la plata a 3.400 de lei, bani pe care era obligata sa ii achite”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.

Cu toate ca nu a recuperat banii de la Impex Amicii, primaria a trebuit sa acopere tunul dat de aceasta societate si sa achite alte 240 de milioane de lei vechi pentru obligatiile pe care firma controlata de fostul subprefect nu le-a respectat. Remedierea lucrarilor de hidroizolatie a fost ulterior executata pe baza unui nou contract de SC Izoconstruct Trading SRL. Reprezentantii primariei au precizat ca vor fi urmate toate caile de recuperare a prejudiciului, inclusiv inscrierea la masa credala de la SC Impex Amicii SRL. Lucrarile de reabilitare termica au facut parte dintr-un program de finantare guvernamentala, 50 la suta din fonduri fiind puse la dispozitie de Guvern, 30 de procente de municipalitate, iar restul de asociatiile de locatari. Societatea si-a cerut insolventa in luna aprilie, primele estimari cu privire la datoriile pe care le inregistreaza indicand ca acestea se ridica la 18.058.876 de lei.

Comentarii
  • am avut ocazia s-o cunosc pe madam ….sefa de la Impex Amicii ( ce nume idiot pt o firma de constructi,dupa asta va dati seama ce cocalari conduc )este de la pamant cu tot ce misca in zona const. dar contractele cu primaria nu stiu asta ! saracii astia erau la un moment dat in Pacurari cu birourile intr-o cocina de cladire facuta fara sigur fara aprobari si alte alea … daca domnii de la anaf sau dna s-ar uita la baietii astia prin hartii ( conest,impex amicii etc ) cred sa s-ar cruci dar nu vor asta nu ? oare de ce ? e atat de simplu ….vai mama noastra !

Adauga un comentariu