Diete si regimuri

Substantele valoroase din legume si fructe care ofera organismului protectie in fata unor boli grave

Publicat: 07 mart. 2017
7
Datorita aportului crescut de vitamine, minerale si alte substante cu roluri benefice in promovarea sanatatii, medicii nutritionisti recomanda consumul zilnic a 3-4 portii de fructe si 4-5 portii de legume. Continutul crescut de apa – circa 80% – si valoarea energetica scazuta transforma legumele si fructele in adevarati aliati ai pastrarii unei greutati corporale sanatoase. 
Potrivit „Abecedarului de nutritie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, mult timp s-a considerat ca substantele valoroase din legume sunt doar vitaminele, mineralele si fibrele. in ultimele decenii insa, oamenii de stiinta au descoperit un arsenal cu totul nou de substante protectoare in alimentele vegetale, numite generic substante fitochimice – fitochimicale. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului estimeaza ca, la persoanele care consuma multe legume – in special usturoi, varza, broccoli, telina, conopida, rosii, marar si patrunjel – au un risc mai scazut de boli cardiace si cancer tocmai datorita acestor fitochimicale. De asemenea, plantele produc peste 600 de carotenoizi, care sunt atat vitamine, cat si antioxidanti eficienti. Legumele si fructele sunt surse importante de vitamina C, acid folic, steroli vegetali care contribuie la scaderea colesterolului din sange si fitoestrogene, adica substante cu rol protector impotriva cancerelor hormonodependente. 
Multa vreme s-a crezut ca pigmentii care confera fructelor culoare au doar un rol esteic. Astazi se stie ca tot curcubeul culorilor din fructe joaca un rol esential in creseterea starii de sanatate. De exemplu, culoarea galben intens a pulpelor unor fructe precum caisele, mango, pepenii galbeni se datoreaza betacarotenului cu efect antioxidant, iar culoarea rosie a tomatelor este data de lycopen, cu efect in prevenirea cancerului de prostata. Rosul altor fructe este produs de anticianozide, substante benefice in prevenirea cataractei si a cancerului. Sterolii si stanolii reprezinta grasimi naturale care se gasesc in toate plantele si care s-a demonstrat ca reduc eficient colesterolul.
sursa: adevarul.ro
Adauga un comentariu