Eveniment-Social

Succese medicale cu bani putini

Publicat: 31 dec. 2001

•Incepand cu data de 21 aprilie 2000 au fost efectuate la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara 500 de operatii •Rata de esec a acestor interventii a fost mai mica de 0,4%, cu mult mai scazuta decat la alte clinici din tara sau chiar din lume •In perspectiva, unul dintre obiective este deschiderea noii sectii cu paturi a clinicii, sectie dotata cu aparatura la cele mai inalte standarde occidentale

Dupa aproape doi ani de existenta, Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi si-a demonstrat pe deplin eficienta si utilitatea unui astfel de centru intr-un oras universitar. Rezultatele obtinute aici de catre chirurgii ieseni sunt remarcabile, cu mult mai bune decat in celelalte unitati similare din tara si chiar din lume.

•Saptamana trecuta s-a efectuat cea de-a 500-a operatie

La Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi s-a reusit realizarea unei performante. Joia trecuta, s-a realizat cea de-a 500-a interventie chirurgicala pe cord deschis si vase mari. Cel operat a fost un profesor universitar care suferea de o cardiopatie ischemica si leziune vasculara aortica.
La acest centru au fost realizate complexe interventii chirurgicale pe cord si pe vase mari. De la inceputul anului si pana acum, medicii au reusit introducerea revascularizarii transmiocardice, efectuarea de operatii la varste fragede (cel mai tanar pacient supus unei interventii chirurgicale are cinci ani), s-a continuat programul de transplant renal. Rata esecului este mult mai mica (0,4 %) decat in alte clinici din tara (rata care oscileaza intre 6-7 %) sau chiar din strainatate, unde este de 3-4 %. „Operatiile pe cord si pe vase mari au drept rezultat imbunatatirea vietii pacientilor. Trebuie inlaturata preconceptia conform careia, o data ce un bolnav a fost operat de inima, nu isi poate continua activitatea cu un randament maxim. Dimpotriva, aceste operatii sunt efectuate tocmai pentru a reda randamentul pierdut o data cu aparitia bolii”, ne-a spus dr. Grigore Tinica. Infectii post-operatorii nu exista. Este fara indoiala un succes remarcabil al specialistilor ieseni care, desi nu beneficiaza de o finantare la nivelul unitatilor sanitare din alte centre universitare, obtin rezultate incontestabil mai bune.
Premierele chirurgicale la acest centru sunt demne de renumele pe care il are scoala medicala romaneasca, indeosebi cea ieseana.

•Treisprezece transplanturi renale, cu rata de deces zero

In luna noiembrie 2000, erau efectuate primele operatii de transplant renal din Iasi. Ana Maria Ciobanu (27 de ani din Negresti-Vaslui), Sorin Munteanu (27 de ani- din Barnesti- Neamt) si Simona Luca (23 de ani, din Barlad) primeau cate un rinichi de la mamele lor. Interventiile, efectuate de catre echipe complexe de medici ieseni, ajutati pentru inceput de catre specialisti de la Spitalul Fundeni, au fost o reusita remarcabila, existand certitudinea ca, in limitele unei finantari corespunzatoare, transplanturile renale vor deveni o interventie obisnuita la Iasi si efectuata cu periodicitate. Singura problema cu care medicii ieseni se confruntau atunci, era lipsa unui laborator necesar efectuarii unor investigatii de specialitate premergatoare transplantului propriu-zis. Dar aceasta problema a fost rezolvata cu trei luni mai tarziu, adica anul acesta in luna februarie. Aparatura a fost achizitionata cu sprijinul UMF. Pana la achizitionarea acestui aparat, testele de compatibilitate se faceau la Bucuresti, procedura care ingreuna realizarea unui transplant.
In luna mai a acestui an se efectua un nou transplant de rinichi in clinica ieseana. Cinci tineri, cu varste cuprinse intre 22 si 29 de ani, au primit cate un rinichi de la tatii lor. Adrian Maximiuc (28 ani, Dagata), Lenuta Insuratelu (29 de ani, Cristesti), Cristian Stoica (24 ani, Iasi) si Iulian Pricovschi (22 de ani, Suceava) au scapat in aceasta primavara de calvarul dializei. In sala de operatii li s-a dat un alt sens vietii de catre o echipa de medici supervizata de catre prof. dr. Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie urologica, dializa si transplant renal de la Institutul Fundeni din Bucuresti. Adrian Maximiuc a fost bolnavicios de mic, a stat de multe ori prin spital si facea dializa de peste trei ani. Tatal sau, Dumitru, nu a avut nici un fel de emotii atunci cand s-a gandit sa doneze unul dintre rinichii sai fiului, pentru ca stia cat de profesionisti sunt medicii ieseni. „Ce frica poate sa-mi fie? Eu mi-am trecut tineretea si as vrea ca si el sa aiba o viata fara grija dializei”. „Nu imi este frica deloc si sunt dornica sa se termine mai repede aceasta asteptare chinuitoare”, declara in luna mai pentru ziarul ZIUA, Lenuta Insuratelu. Acum, pentru aceasta, ca si pentru ceilalti pacienti care au fost supusi unui transplant renal, viata a capatat o noua dimensiune care nu mai seamana deloc cu chinurile la care erau supusi zilnic.
In luna octombrie erau efectuate la Iasi doua premiere in ceea ce priveste transplantul renal: efectuarea unui transplant de la frate la sora si realizarea operatiilor suta la suta cu aportul medicilor ieseni. Angela Andrei (29 de ani) a avut ca donator pe fratele ei Adrian Nechifor (43 de ani). Aceasta tanara a primit rinichiul de la fratele ei, dupa ce testele efecuate au demonstrat compatibilitatea intre cei doi. Daniel Patrascu (27 de ani) a primit rinichiul de la mama sa, Aurica Patrascu. Si in cazul acestora, ca de altfel in cazul tuturor operatiilor efectuate la Iasi, rinichiul si-a reluat activitatea de pe masa de operatie.
O noua premiera in transplantul renal a fost realizata in luna noiembrie. Noutatea evenimentului s-a constituit in faptul ca transplantul renal a fost efectuat intre doua verisoare. Mariana Budau (30 de ani) a hotarat sa isi scape verisoara, Iuliana Huma (39 de ani) de ceea ce devenise pentru tanara femeie un calvar – efectuarea de trei ori pe saptamana a dializei. Pe langa premiera evenimentului a fost batut si un record medical – timpul ischemiei (perioada de timp cuprinsa intre momentul in care rinichiul este implantat primitorului si pana cand organul incepe sa elimine urina) ajungand la durata de 22 de minute. In mod obisnuit, timpul ischemiei nu trebuie sa depaseasca 30 de minute, pentru ca acest lucru ar duce la riscuri care ar pune in pericol viata pacientului.

•Un transplant este mai ieftin decat dializa pe un an

De remarcat este faptul ca un transplant renal este mai eficient decat dializa, din cel putin doua motive. Costurile interventiei chirurgicale sunt cu 2.000 de dolari mai reduse decat cele pentru un an de dializa si, cel mai important, primitorul este recuperat in totalitate, el putandu-si relua activitatea normala, fara a mai fi nevoit sa se prezinte de trei ori pe saptamana la dializa.
Rezultatele acestui tip de transplant sunt admirabile, mai ales daca ne gandim ca bolnavul, care era nevoit sa suporte saptamanal tratamentul de dializa, isi poate relua cursul normal al vietii. „Un pacient care sufera de insuficienta renala si care face de patru-cinci ori dializa pe saptamana, dupa aceasta operatie devine un om normal. In schimb, el va trebui ca tot restul vietii sa urmeze tratamentul cu imunosupresive”, afirma dr. Grigore Tinica, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi.
Specialistii ieseni au inceput pregatirea unei banci de date pentru persoanele care au nevoie de transplant renal, dar nu au fost identificati donatorii. Toate testele de compatibilitate vor fi facute astfel incat, in cazul unei morti cerebrale, sa poata fi facut transplantul, daca parametrii o permit si, bineinteles cu acceptul familiei decedatului. Problema principala pe care o au de rezolvat medicii in astfel de cazuri nu este aparatura, ci mentalitatea oamenilor. Din pacate, foarte putini sunt cei care accepta ca organele interne ale apropiatilor decedati in accidente sa fie donate celor care au nevoie de ele pentru a trai.

•O echipa medicala de elita

La toate interventiile chirurgicale de transplant de rinichi a lucrat o echipa complexa de medici ieseni, din care au facut parte dr. Costica Novac, directorul Spitalului Parhon, dr. Grigore Tinica, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, dr. Eugen Sandica, chirurg cardiovascular, anestezisti si un intreg bloc operator format din 24 de infirmiere. La aceste operatii au contribuit si dr. George Georgescu, directorul Centrului de Cardiologie din Iasi la care s-a adaugat si sprijinul oferit de rectorul UMF, dr. Carol Stanciu.

•Sperante de mai bine

Despre obiective dr.Grigore Tinica prefera sa nu vorbeasca, nu pentru ca ar fi superstitios, ci pentru ca „viata consta din fapte facute si nu din vorbe”, ne-a spus acesta, citand un mare filosof. Totusi, el spera ca va reusi la inceputul anului viitor deschiderea modernei sectii cu paturi a clinicii. Totodata, are incredere ca in anul ce urmeaza, sprijinul si implicarea autoritatilor vor fi mai mari decat in anul care se apropie de sfarsit. „Anul acesta am reusit se ne descurcam cu ajutorul actelor de binefacere si prin sponsorizari. Chiar si asa, cu slaba finantare de care am avut parte, am reusit sa concuram pe plan medical cu clinici din Europa si America ” a afirmat dr.Tinica.
Pentru acest an putem spune ca activitatea medicala de transplant de rinichi s-a terminat. La Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi au fost efectuate 13 transplanturi renale, dintre care doua au fost premiere. Nu a fost inregistrat nici un deces, nici macar cel de-al 13-lea transplant, dincolo de circumspectiile legate de aceasta cifra, nu a facut altceva decat sa demonstreze, daca mai era nevoie, inaltul grad de pregatire al elitei medicale iesene.
Catalina DARABANAloading...

Adauga un comentariu