National

Suceava: Mars pentru sustinerea religiei in scoli

Publicat: 01 mart. 2015
1

Peste o mie de persoane, intre care mai multi preoti, au participat, duminica dupa-amiaza, la Suceava, la un mars pentru sustinerea predarii religiei in scoli, organizat de mai multe asociatii crestine.

Oamenii s-au intalnit la Biserica ”Sfantul Dumitru” din zona centrala a municipiului Suceava, de unde au plecat in mars pana la Spitalul Judetean, pe langa Palatul Administrativ, Palatul de Justitie si Primarie.

Manifestantii sustin ca este anormal sa li se solicite parintilor sa ceara pentru copiii lor sa studieze religia, cand ar fi fost corect ca aceia care nu doresc sa participe la orele de religie sa faca cereri in acest sens, in conditiile in care peste 90 la suta din populatie este crestin-ortodoxa, potrivit recensamantului.

Participantii la manifestatie au rostit in cor rugaciunea ”Tatal Nostru”, apoi au pornit in mars pe strazile Sucevei, avand icoane in maini si intonand cantece bisericesti. Unii dintre protestatari aveau steaguri tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum „Romane, scoala, sustine religia in scoala!” sau „Scoala s-a nascut in pridvorul bisericii”.

In timpul marsului, manifestantii le-au distribuit trecatorilor si cate un pliant in care este prezentata importanta religiei in scoala. Mesajul de pe pliant este semnat de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care sustine ca inscrierea elevilor la ora de religie „este o marturisire a Mantuitorului nostru Isus in vremurile pe care le traim astazi”.

Marsul s-a desfasurat fara incidente. Initial, protestatarii aveau traseul marsului stabilit doar pe trotuar, dar in conditiile in care la actiune au fost peste o mie de persoane, jandarmii au permis ca acestia sa ocupe si o banda de circulatie.

Unul dintre organizatorii actiunii, Valeriu Gavrilovici, a declarat, dupa incheierea marsului, ca ”lupta abia a inceput si ca urmeaza ca parlamentarii sa fie convinsi sa discute si sa voteze in Parlament astfel incat religia sa ramana in trunchiul comun”.

Actiunea a fost organizata de ”Alianta Bucovina Ortodoxa”, din care fac parte mai multe asociatii crestine, precum ”Bucovina Profunda”, Asociatia „Parinti pentru Ora de Religie” – filiala Suceava, Asociatia „Sfintii Ioachim si Ana”, Asociatia Culturala Sfantul Mitropolit Dosoftei, Asociatia Ucrainenilor Ortodocsi din Bucovina.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, in 12 noiembrie 2014, ca art. 18 alin. 2 teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina.

CCR arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania a cerut Parlamentului ca atunci cand va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educatiei nationale sa prevada clar ca inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar si retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisa.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant – primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.

Potrivit ministrului, in prezent religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

Cimpeanu mai spunea ca profesorii de religie care si-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului parintilor de a-si inscrie copii la aceasta materie ”vor cauta dreptatea in justitie”, iar daca vor avea castig de cauza, MEN va trebui sa le achite salariile ramase neplatite.

Comentarii
  • Cred in Dumnezeu ,dar DUMNEZEUL BANULUI pe care-l aclama PREOTII pentru masinile lor scumpe si bogatiile pe care le afiseaza nu sunt corecte si normale,suntem un POPOR CRESTIN, NU MAFIOT.LIBERTATEA DE A ALEGE ESTE A NOASTRA.A LIBERULUI ARBITRU.

  • Dacă „școala a început în pridvorul bisericii” astăzi de ce nu mai este acolo? Simplu. Pentru că de-a lungul anilor chiar oamenii au făcut o distincție netă între învățătură și obscurantism, între demnitate și obediență. Din fericire școala nu cere încă pomelnice cu o bancnotă cât mai mare anexată și nici nu construiește Școala Învățării Neamului cu complicitatea guvernanților. Bieții dascăli muncesc cu toți tâmpiții pe o jalnică sumă de bani și abia își țin zilele, în timp ce popii prosperă și le râd în nas. Mai au puțin și le vor spune. „așa pățesc cei care nu știu să se orienteze„.Așa se explică îndârjirea cu care încep să-și apere bunăstarea. Și mai avem încă naivi care îi cred și le țin partea.

Adauga un comentariu