Coronavirus

Suedia a depășit pragul de 500.000 de infectări cu noul coronavirus

Publicat: 12 ian. 2021
Coronavirus
Coronavirus

Suedia a înregistrat 17.395 de infecții cu coronavirusul de vinerea trecută, numărul total al contagierilor cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei depășind 500.000 de cazuri în țara nordică, anunță Reuters.

Depășirea pragului de jumătate de milion de infecții vine în contextul în care Suedia a fost grav afectată de un al doilea val al pandemiei în pofida asigurărilor date de autoritățile responsabile de sănătatea publică.
Mai multe persoane sunt spitalizate cu COVID-19 în această țară acum decât în orice altă perioadă a pandemiei, potrivit statisticilor Agenției de Sănătate Publică.

Deși în jur de 20% din paturile secțiilor de terapie intensivă sunt încă disponibile există îngrijorări tot mai mari privind accelerarea răspândirii virusului după întoarcerea oamenilor la muncă și redeschiderea școlilor după sărbători.

„Este destul de evident că sistemul de sănătate este la fel de încordat acum (ca în primăvară)”, a afirmat epidemiologul-șef Anders Tegnell, arhitectul neconvenționalei strategii suedeze, în cadrul unei conferințe de presă.

„Suntem aproape de limita a ceea ce poate gestiona sistemul de sănătate”, a avertizat acesta.

Țara de aproximativ 10 milioane de locuitori a înregistrat de asemenea 234 de decese cauzate de COVID-19 de vineri, numărul total al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în această țară ajungând la 9.667.

Decesele raportate de vineri au avut loc însă de-a lungul mai multor zile și săptămâni, fiind raportate cu o întârziere semnificativă din cauza sărbătorilor de iarnă.

Statisticile Agenției de Sănătate arată că 17 decembrie a fost ziua cu cele mai multe decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei – 116, depășind recordul anterior de 115 înregistrat în luna aprilie, în timpul primului val.

Recrudescența coronavirusului în această țară pare să erodeze și încrederea suedezilor în gestionarea crizei de către autorități. Doar 47% din aceștia afirmau în decembrie că au încredere relativ ridicată sau foarte ridicată în acțiunile guvernului și ale agențiilor din subordinea sa, în scădere cu 5% față de luna precedentă.

Rata deceselor cauzată de COVID-19 este de câteva ori mai mare în Suedia decât cea înregistrată de vecinii săi nordici însă mai mică decât a altor state europene care au optat pentru măsuri de lockdown.

Adauga un comentariu