WoW!

Suferi de alergie la ambrozie? Cum se tratează

Publicat: 14 iul. 2020

Dacă aveţi între 20 și 50 de ani vă încadrați într-un grup de risc ridicat de posibilă alergie la ambrozie, în această perioadă. Asta chiar dacă nu ați mai avut până acum reacții de asemenea natură.

Vorbim despre unul dintre cele mai agresive polenuri, amplificat, totodată, de noxele din oraşe sau de lângă străzi. Din fericire, pentru acest tip de alergie exista tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele.

Din iulie până în noiembrie înfloreşte ambrozia. În oraşe, granulele de polen se lovesc de blocuri şi rămân la sol, adică sunt agresive. Şi tot în oraş, cantitatea mare de dioxid de carbon determină planta să producă şi mai mult polen. Simptomele sunt severe.

Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog:

“Din cauza severităţii simptomelor se abuzează de cotizon injectabil, aerosoli, picături de nas, chiar şi picături oculare – abuzul creşte riscul de catarctă, glaucon totul de la o banală alergie la ambrozie”.

Picăturile de nas, care reduc inflamaţia şi simptomele locale, administrate mai mult de 10 zile, determina dependență.

Monica Schifirnet, medic primar alergolog:

“Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului şi alterează apărarea locală. E un joc pe vascularizaţia nasului, va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofica, adică nu se poate apăra cum trebuie mucoasa nasului”

Şi apar infecţii mai des. În plus, alergia nu e ţinută în control. Tratamentul curative înseamnă doze standardizate de polen de abrozie. Acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acţioneze exagerat când simte polenul.

Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog:

“Scopul e să inducem o tolerantă temporară să-l păcălim şi să nu mai reacţioneze aşa agresiv la contactul cu polenul prin administrări zilnice 6 luni pe ani din polenul respectiv. E vorba de 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv aici pierdem mulţi pacinti pt că nu se ţin de tratament”.

Alergia la ambrozie apare rar în cazul celor mici. Este cea mai frecventă alergie a adulţilor, contactata între lunile iulie- noiembrie.

Tags:
Adauga un comentariu