Boli si tratamente

Sughitul va face probleme? Ati putea suferi de reflux gastroesofagian

Publicat: 17 dec. 2010

Sughitul este o contractie brusca, involuntara si spasmodica a a musculaturii inspiratorii, în special a diafragmului, care opreste fluxul de aer si produce un sunet caracteristic. Se poate repeta cu frecventa variata si poate avea intensitati variate. Uneori sughitul este de-abia perceptibil, alteori poate fi insotit de tulburari respiratorii, tulburari de inghitit, regurgitatii, cianoza, insomnie, neliniste.

In cazul in care persista mai mult de 48 de ore implica adeseori o afectiune fizica sau metabolica. Sughitul survine de obicei cu o frecventa de 4 pana la 60 pe minut. Orice persoana care sughite foarte frecvent are trebui sa se prezinte la un control medical. Daca sughitul este idiopatic (nu este legat de nicio afectiune) si nu exista o explicatie clara a bolii, se cauta alte simptome care impreuna cu sughitul pot fi simptomele unei afectiuni.

Cea mai frecventa patologie care duce la sughit rebel cronic este boala de reflux gastroesofagian asociata sau nu cu esofagita, esofag Barrett sau cu stenoze esofagiene. Asadar, ar fi necesar sa faceti o endoscopie digestiva superioara si, eventual, testul cu bariu pasaj sau pH-metrie esofagiana. În functie de rezultatul acestor investigatii, se poate stabili tratamentul sau se poate recomanda continuarea investigatiilor. Daca se infirma cauza esofagiana, trebuie excluse alte cauze de iritatie diafragmatica locala, inclusiv tumorale, prin efectuarea unei tomografii abdomino-pelviene sau cauze neurologice, printr-o investigatie IRM la nivel cerebral. Exista situatii în care sughitul are o baza psihica si se trateaza cu neuroleptice.

Citeste si:

Zaharul, remediul cel mai eficient pentru sughit loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit