Secretele istoriei

Suleyman Magnificul si Epoca de Aur a culturii otomane – FOTO

Publicat: 08 apr. 2013
Secolul al XVI-lea a fost, pentru Imperiul Otoman, Epoca de Aur. Este perioada in care imperiul atinge maximul expansiunii teritoriale, ocupand noi teritorii nu doar in Africa sau in Orientul Mijlociu, ci si in Europa. Veacul al XVI-lea se remarca insa si printr-un avant cultural remarcabil. Artele vor cunoaste, in epoca lui Suleyman Magnificul si a succesorilor sai, o dezvoltare impresionanta, aducand Imperiul Otoman la apogeul sau cultural.
Sultanul Suleyman, el insusi un scriitor talentat, a acordat o atentie deosebita culturii. Palatul Topkapi, centrul puterii imperiale, a devenit si centrul administrativ a zeci de societati imperiale artistice, in care activau peste 600 de pictori, bijutieri, aurari, scriitori etc. De asemenea, tekke-lele (asezamintele calugarilor dervis-i) din principalele orase ale Imperiului s-au transformat in centre culturale, asemanatoarele academiilor de arta din Occident.
Aceasta epoca de aur a culturii este importanta in primul rand pentru ca arta otomana va capata acum o identitate proprie. Daca pana atunci, arta fusese influentata cu precadere de cultura persana, incepand cu secolul al XVI-lea, ea va prelua influente din toate provinciile imperiului si va dobandi o identitate otomana.
Se remarca, cu precadere, dezvoltarile din arhitectura, caligrafie, pictura (in special pictura de manuscrise), arta textilelor si a ceramicii.
ARHITECTURA


Astazi, cea mai importanta mostenire culturala a epocii lui Suleyman este, cu siguranta, arhitectura. Este epoca marelui arhitect Sinan (1529-1588), care va schimba, prin constructiile sale, fata oraselor otomane si va lasa posteritatii mai multe moschei si complexe religioase cu totul impresionante. Datorita operelor sale, Sinan a fost adesea comparat cu Michelangelo, contemporanul sau.
Sinan a fost arhitectul insarcinat de sultan cu transformarea Istanbulului in centrul civilizatiei islamice. Cu acest scop, au fost construite poduri, moschei, palate, cladiri publice si asezaminte sociale. Cea mai cunoscuta opera a lui Sinan este cea mai mare moschee din Istanbul,  Süleymaniye Camii, in traducere Moscheea lui Suleyman.
Ceramica de Iznik
Arta ceramicii a cunoscut in timpul lui Suleyman o dezvoltare impresionanta. Orasul Iznik devine principalul centru artistic, producator al unei ceramici absolut superbe care va ajunge sa fie cunoscuta drept ceramica de Iznik.
Ceramica de Iznik a fost pusa in valoare prin constructiile sponsorizate de Sultanul Suleyman, ea fiind folosita pentru decorarea mai multor cladiri, dintre care cea mai cunoscuta este Moscheea Albastra din Istanbul, care-si datoreaza numele culorii dominante de pe placile ceramice.
In timpul lui Suleyman cererea pentu ceramica de Iznik a crescut foarte mult, fiind produse atunci numeroase vase, farfurii, ulcioare, cupe etc. Multe dintre acestea au supravietuit timpului si pot fi astazi admirate in muzeele turcesti.Stiintele
Cultura otomana s-a imbogatit in aceasta perioada si de pe urma dezvoltarii stiintelor. Rolul principal in acest proces l-au jucat medresele, institutele superioare de educatie organizate de obicei in jurul moscheilor. Cele mai cautate domenii erau astronomia, matematica, medicina si teologia. Acestora li se adauga geografia si cartografia, domenii care au beneficiat de pe urma ambitiilor teritoriale ale sultanului.
Suleyman poetul
Sultanul Suleyman nu e cunoscut doar pentru activitatea sa politica. El a scris foarte multe poezii, semnate cu pseudonimul Muhhibi. Cele mai cunoscute poezii sunt, probabil, cele de dragoste, majoritatea dedicate Roxelanei, dar si cele filosofice, transmise genertiilor viitoare ca proverbe: „Ceva mai de pret ca imparatia (puterea), lumea nu are,/ Dar ca o clip de sanatate,/ Nu exista imparatie (putere) mai mare.”

sursa:historia.roloading...

Adauga un comentariu