Economic Local

Sume uriase vor intra in conturile acestor afaceristi din Iasi. Toti banii provin de la Uniunea Europeana

Publicat: 24 mai 2019
1

@ Banii vor fi virati in conturi pana la sfarsitul lunii @ AFIR le va plati fermierilor din Iasi banii pentru investitiile in exploatatii pomicole, pentru instalarea tinerilor fermieri si dezvoltarea fermelor mici @ In total, iesenii vor incasa peste 10 milioane de euro

Vesti bune pentru iesenii care au asteptat banii europeni pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Incepand de saptamana viitoare, beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care au încheiat contracte de finantare cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si care au depus cererile de plata la AFIR în luna aprilie 2019 vor primi în conturile bancare, pana la sfarsitul lunii, sumele aferente cheltuielilor eligibile realizate în cadrul proiectelor.

Suma totala care va fi transferata beneficiarilor PNDR este de peste 10 milioane de euro. Astfel, zeci de fermieri din judet vor primi banii mult asteptati de la AFIR in urmatoarea saptamana.

Bani pentru afacerile din mediul rural

Fermierii din judet care au investitii in exploatatii agricole si în exploatatii pomicole, în unitati de procesare a produselor agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri, pentru dezvoltarea fermelor mici, dar si investitii în mediul rural care nu au specific agricol vor incasa peste 6 milioane de euro. Pentru fermele de familie, beneficiarii fondurilor europene vor incasa peste doua milioane de euro. De asemenea, tinerii fermieri sunt o categorie de beneficiari ai fondurilor nerambursabile care vor incasa peste 3 milioane de euro.

De asemenea, vor fi decontate cheltuieli aferente lucrarilor pentru infrastructura agricola si pentru infrastructura rutiera din mediul rural, pentru protejarea patrimoniului cultural, pentru axa LEADER, pentru înfiintarea grupurilor de producatori, precum si pentru cooperarea fermierilor pentru realizarea lanturilor scurte de aprovizionare si a pietelor locale.

Vezi si: O ieseanca va investi fonduri europene intr-o livada cu ciresi

Atelier de reparat masini

Unul dintre proiectele depuse de ieseni, care au fost selectate spre finantare, este cel depus de ieseanul Virgil Sandulache. Originar din comuna Strunga, ieseanul a decis sa depuna un proiect pentru a obtine cei 200.000 de euro necesari derularii afacerii in comuna. Proiectul "Infiintare atelier de reparat masini si utilaje agricole" a fost aprobat pentru finantare. Acesta a depus cererea de plata si urmeaza sa primeasca banii. Tanarul este insa nemultumit ca banii ii va incasa destul de tarziu.

Vezi si: Noi investitii cu fonduri europene, in fermele de familie din Iasi

"Pai a trecut un an de la depunerea proiectului si, desi initial trebuia sa-i primesc in ianuarie, ii vor incasa saptamana viitoare. Sau cel putin asa mi s-a spus, ca voi primi banii cat de curand. Mi se pare cam tarziu si nu se misca lucrurile foarte bine. Or fi multi beneficiari, dar fiecare dintre noi asteapta acesti bani pentru ca are nevoie de ei. Ideea mi-a venit cand am vazut ca nu exista in comuna asa ceva si ar fi nevoie de un atelier. Banii pentru proiect si ce cheltuieli au mai fost i-am avut din economiile mele. Oricum mai apar cheltuieli pe parcurs, de aceea am zis ca ne erau utili banii de la AFIR, daca ii primeam mai devreme", sustine fermierul.

Adauga un comentariu