News Flash:

Sunt gata sa va slujesc

9 Iunie 2008
1950 Vizualizari | 3 Comentarii
Inalt Preasfintia Sa Teofan
• Inalt Preasfintia Sa Teofan a fost intronizat pe scaunul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ieri, 8 iunie, dupa Sfanta Liturghie de la Catedrala Mitropolitana Iasi • La ceremonia de intronizare, care a inceput in jurul orei 12.30 si a fost oficiata de PF Patriarh Daniel, au fost prezenti membrii Sfantului Sinod, inaltii prelati, preoti, calugari, iar din partea Bisericii romano-catolice, Arhiepiscopul Petru Gherghel• "Va imbratisez cu dragoste multa pe fiecare in parte. Si sa-l rugam pe Dumnezeu, in orice loc si in orice imprejurare, ca preotii dumneavoastra, arhiereii dumneavoastra, Patriarhul dumneavoastra, sa fim cu totii paziti in ceas de ispita si de cumpana si de vrajmasiile venite dinlauntru sau din afara, sa ne dea Dumnezeu putere ca impreuna cu dumneavoastra sa mergem mai departe spre mantuirea sufletelor noastre, spre slava lui Dumnezeu", a rostit IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in prima sa adresare credinciosilor din acest tinut • Totodata, au fost prezente numeroase figuri de oficialitati locale sau nationale, printre care Traian Basescu, Emil Boc, Varujan Vosganian, Dumitru Oprea, Gheorghe Flutur, Elena Udrea, Constantin Simirad, Gheorghe Nichita, printul Paul de Romania, printul Sturdza, Nicusor Paduraru, Lucian Flaiser, Dan Carlan, Cristian Adomnitei, Marius Bodea, Valer Dorneanu, Constantin Balaceanu-Stolnici • Mii de credinciosi au putut vedea ceremonia de intronizare pe cele doua ecrane uriase montate in curtea si in fata Catedralei Mitropolitane

Ceremonia intronizarii IPS Teofan ca Pastorul Arhiepiscopiei Iasilor si Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, desfasurata ieri, la Catedrala Mitropolitana Iasi, dupa slujba Sfintei Liturghii, s-a oficiat intr-un spirit aparte. IPS Teofan a primit acest ceremonial asemenea unui monah care stie sa fie demn de misiunea noua data de Dumnezeu. La ceremonia de intronizare, care a debutat in jurul orei 12.30, oficiata de PF Patriarh Daniel, au fost prezenti membrii Sfantului Sinod, in numar de 32, inaltii prelati, preoti, calugari, iar din partea Bisericii romano-catolice, Arhiepiscopul Petru Gherghel. Au fost prezente si figurile de oficialitati locale sau nationale. Printre alte figuri, au fost prezenti la ceremonia de intronizare a IPS Teofan pe scaunul mitropolitan al Moldovei si Bucovinei presedintele tarii, Traian Basescu, apoi Emil Boc, Varujan Vosganian, Dumitru Oprea, Gheorghe Flutur, Elena Udrea, Constantin Simirad, Gheorghe Nichita, printul Paul de Romania, printul Sturdza, Nicusor Paduraru, Lucian Flaiser, Dan Carlan, Cristian Adomnitei, Marius Bodea, Valer Dorneanu, Constantin Balaceanu-Stolnici si multi altii. De la aceasta ceremonie a lipsit Calin-Popescu Tariceanu, iar mesajul transmis catre noul mitropolit i-a fost citit de un secretar de stat, totusi. Daca mare parte dintre oficialitati au fost prezente si la Sfanta Liturghie, presedintele tarii a venit in jurul orei 12.00, cu cateva minute inainte de inceperea ceremoniei de intronizare. Multimea, in jur de doua-trei mii de oameni, a putut vedea ceremonia de intronizare pe ecranele uriase montate in curtea si in fata Catedralei Mitropolitane. De altfel, prilejul fiind atat de deosebit, au fost aduse pe catafalc moastele Sfintei Parascheva la care credinciosii au facut rand pentru a cere ajutor si mediere. Reamintim ca in data de 5 martie 2008, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, a fost ales de membrii Sfantului Sinod ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, al 80-lea pe care il cunoaste aceasta mitropolie.

Citirea gramatei


Ceremonia a inceput cu citirea gramatei patriarhale de intronizare. Acest act de rostire din gramata patriarhala, in fata altarului Catedralei, asemenea unui ritual, a fost realizat de catre PS Vincentiu Ploiesteanu, secretar al Sfantului Sinod si episcop vicar patriarhal. IPS Teofan, alaturi de PF Daniel, cu spatele catre altar si fata catre gramata, desfasurata ca un fel de papirus, au dat ascultare celor rostite. Astfel, Inalt Preasfintiei Sale Teofan i-au fost acordate carja arhiereasca prin imputernicirea canonica de pastorire in Arhiepiscopia Iasilor si Mitropolia Moldovei si Bucovinei cu drepturi depline. Dupa acest ritual, au urmat mesajele PF Patriarh Daniel, presedintelui Traian Basescu, arhimandritului Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, iar mesajul premierului Tariceanu a fost citit de un secretar de stat, Gigel Stirbu.

Mesajul Patriarhului


Primul care a tinut sa arate insemnatatea si, conform ceremoniei de intronizare, chemarea IPS Teofan a fost PF Daniel. "... Astazi il incredintam pe Inalt Preasfintia Sa Teofan clerului, cinului monahal si credinciosilor din Arhiepiscopia Iasilor, precum si ierarhilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, spre a fi cinstit cu pretuire si ascultare duhovniceasca si spre a fi ajutat in implinirea misiunii si a slujirii sfinte la care a fost chemat de biserica aici", a rostit PF Daniel, Patriarhul BOR.

Mesajul presedintelui Basescu


Dupa cele spuse de PF Daniel, presedintele tarii a vorbit succint despre acest moment, dupa care secretarul de stat Gigel Stirbu a citit mesajul premierului Tariceanu, iar apoi arhimandritul Varlaam Merticariu a citit un mesaj in numele Centrului Eparhial Iasi. "Ingaduiti-mi sa va multumesc pentru onoarea pe care mi-ati facut-o de a ma invita la slujba de intronizare a Inalt Preasfintiei Sale Teofan ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Este o onoare sa particip la aceasta slujba si, in acelasi timp, este un semn al respectului Statului Roman pentru Biserica Nationala a romanilor, Biserica Ortodoxa Romana. Atunci cand vorbesti despre aceasta mitropolie, gandul ti se duce la Stefan cel Mare, la mitropolitii Dosoftei si Varlaam, care au ctitorit limba si literatura romana moderna. Gandul te conduce la acea imbinare de frumusete, lasata de la Dumnezeu, cu cultura, credinta si frumusetea manastirilor din Bucovina, cu spiritualitatea pe care aceasta zona o emana catre tara. De putine ori un roman poate sa-si scoata din drumurile lui de vacanta manastirile din Bucovina... Am convingerea ca Inalt Preasfintia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va duce mai departe cele incepute spre binele romanilor, spre binele Bisericii", a spus presedintele tarii, Traian Basescu.

Crezul IPS Teofan


La finalul ceremoniei de intronizare, noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei a rostit de pe tronul mitropolitan primele sale rostuiri in aceasta demnitate. "Ierarhul are nevoie de sprijinul prin rugaciune... Viata manastireasca, precum si misiunea preotului de parohie sunt si trebuie sa fie in legatura continua cu scolile noastre teologice. Facultatea de Teologie, seminariile teologice si alte forme de invatamant teologic isi implinesc menirea numai in cazul in care urmaresc cresterea duhovniceasca si intelectuala, precum si dobandirea experientei misionare de catre viitorii preoti, profesori de religie, asistenti sociali, ostenitori in domeniul artei sacre si asa mai departe. Intrepatrunderea dintre teologia academica si sfintenie, dintre cultura si rugaciune, dintre folosirea mijloacelor moderne de misiune si fundamentarea permanenta pe baze biblice si patristice a lucrarii Bisericii marcheaza rolul prioritar al invatamantului teologic, in mod special al facultatii de teologie... Si acum, un gand aparte adresez poporului lui Dumnezeu. Cler si credinciosi din binecuvantata Mitropolie a Moldovei si Bucovinei. In baza acestui sfant popor, renumit pentru evlavia si credinta sa, rostesc cuvintele Sfantului Grigorie de Nazianz. Iata: sunt gata sa te slujesc, obste sfanta si vrednica de Hristos... Incredintat, cum spune Sfantul Pavel, ca puterea lui Dumnezeu din slabiciuni se desavarseste ("Cred Doamne, ajuta necredintei mele", spunea Sf Pavel- n.red.), incep lucrarea de slujitor in Mitropolia Moldovei si Bucovinei... Chem in ajutor rugaciunea Sfintei Prea Cuvioasei noastre Parascheva, a voievodului Stefan cel Mare si Sfant, a Sfantului Paisie de la Neamt, a sfintilor mitropoliti ai Moldovei, Varlaam, Teodosie si Dosoftei, a parintilor Paisie si Cleopa si a tuturor nevazutilor lui Dumnezeu din acest pamant atat de bogat.... Intarindu-ma cu credinta lor si ajutat de preoti (...), credinciosi, si de toti ceilalti, ma incredintez Preasfintei Treimi, Tatal, Fiul si Duhul Sfant pentru a sluji Biserica din Moldova si Bucovina dupa preasfanta voia Sa", a rostit IPS Teofan in calitate de nou Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, la incheierea ceremonialului intronizarii sale.

Cuvantul mitropolitului


Imediat dupa finalizarea ceremoniei de intronizare, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a iesit din Catedrala Mitropolitana pentru a binecuvanta credinciosii veniti sa-si vada noul pastor. Inconjurat de membrii Sfantului Sinod, IPS Teofan a adresat crestinilor un sincer indemn la credinta laolalta cu preotii. Discursul mitropolitului, pe cat de simplu, pe atat a cuprins lumea adunata in fata Catedralei, lume care, cu bucurie, si-a indreptat toata atentia catre IPS Teofan. Si de data aceasta, firea blajina a IPS Teofan si cuvintele sale venite ca de la un seaman, nu de la cineva departe de semeni, au cucerit inimile si sufletele celor prezenti. "....Va imbratisez cu dragoste multa pe fiecare in parte. Si mergeti la casele dumneavoastra si transmiteti binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh, a ierarhilor Sfantului Sinod, aici de fata. Si sa-l rugam pe Dumnezeu, in orice loc si in orice imprejurare, ca preotii dumneavoastra, arhiereii dumneavoastra, Patriarhul dumneavoastra, sa fim cu totii paziti in ceas de ispita si de cumpana si de vrajmasiile venite dinlauntru sau din afara, sa ne dea Dumnezeu putere ca impreuna cu dumneavoastra sa mergem mai departe spre mantuirea sufletelor noastre, spre slava lui Dumnezeu. Sa-l rugam pe Dumnezeu sa ne dea putere ca impreuna cu fratii preoti, impreuna cu dumneavoastra, acest venerabil popor al lui Dumnezeu din Moldova si Bucovina sa continuam lucrarea predecesorilor in scaunul de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si in mod special lucrarea celor 18 ani de jertfa a PF Parinte Daniel. Binecuvantarea Domnului sa fie peste voi toti cu al sau dar si cu a sa iubire de oameni dintotdeauna. Amin", a incheiat IPS Teofan. Totodata, mitropolitul a aratat si sprijinul pe care-l gaseste la Sfanta Parascheva. Inainte de a intra in resedinta mitropolitana, IPS Teofan a fost aplaudat de catre credinciosii care l-au asteptat in curtea Mitropoliei. A fost un moment care a oprit chiar si pe cei care se inchinau la moastele Sfintei Parascheva, intr-atat de neasteptate au fost aplauzele.

Patriarhul l-a decorat pe primarul Nichita


Sambata, PF Parinte Patriarh Daniel Ciobotea l-a decorat pe primarul municipiului, Gheorghe Nichita, cu medalia "Crucea Moldava pentru mireni". Acest act din partea Patriarhului Daniel, in sederea sa la Iasi cu prilejul intronizarii IPS Teofan, a fost realizat ca o rasplata fata de edil pentru aportul sau la edificiul Bisericii. Medalia a fost astfel acordata "in semn de recunostinta pentru sprijinul acordat Bisericii", dupa cum informa Mitropolia Moldovei si Bucovinei pe site-ul sau. Pe langa acestea, PF Daniel a acordat distinctia "Crucea Moldava", cea mai importanta medalie cu care Mitropolia Moldovei si Bucovinei poate recunoaste meritele deosebite ale membrilor sai, catorva preoti. Printre altii, au primit aceasta distinctie directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe din Botosani, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sf. Vasile cel Mare din Iasi, presedintele Consistoriului eparhial si un membru al Consistoriului eparhial tot din Iasi. Pe de alta parte, tot sambata, 7 iunie, s-au implinit 18 ani de cand actualul Patriarh al Romaniei a fost la conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In data de 7 iunie 1990, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, PS Daniel era ales ca Mitroplit al Moldovei si Bucovinei, iar instalarea sa la Iasi a avut loc cu o luna mai tarziu, la data de 1 iulie 1990. Practic, de ieri, 8 iunie, IPS Teofan a inceput sa slujeasca in Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

citirea gramatei mesajul patriarhului cuvantul mitropolitului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

teo  | #36729
cati credinciosi au fosi in incinta catedralei mittropolitane?....sau numai capii partidelor politice au voie sa intre?
toma necrediciosul  | #36730
era absolut necesar sa pomeniti de personalitatile prezente. cu mici exceptii, toti prezentii,basescu,boc,udrea ,oprea,flutur cu aviara lui,bosorogul securist stolnici,suntANTICRISTI,AU SURCAT intronizarea.
c.l.  | #36731
sunt foarte curioasa de unde vine acest cuvant intronizare, este cumva un termen bisericesc?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3628 (s) | 22 queries | Mysql time :0.237825 (s)