News Flash:

Sunt perfecte contoarele noastre?

19 Decembrie 2001
1717 Vizualizari | 0 Comentarii
Toti producatorii mondiali de aparate de masura certifica, in specificatiile tehnice, existenta unei tolerante, care - in functie de tipul contorului si de vechimea acestuia - poate ajunge pana la +/- 5 %.

Se poate consuma apa fara ca aceasta sa fie inregistrata de contor?
In functie de sensibilitatea lor, contoarele se incadreaza in 4 clase de precizie, de la A la D (D fiind cel mai performant). Prin sensibilitate se intelege debitul minim de la care va porni inregistrarea contorului.

Un exemplu simplu va lamuri problema: contorul de clasa A xporneste" inregistrarea de la 60 l/ora, in timp ce contorul de clasa D porneste de la 11,5 l/ora.

Contoarele de apartament sunt, in general, de clasa A sau B (contoarele de clasa B care nu sunt montate perfect orizontal trec in clasa A) si au un debit de pornire cuprins intre 30 l/ora (clasa B) si 60 l/ora (clasa A). Contorul general al blocului, montat de catre R.A.J.A.C. Iasi, este de clasa C, cu debit de pornire foarte mic (ex. contor PRECIFLO Dn 32 mm are debitul de pornire de 11 l/ora). Rezulta ca orice consum (dintr-un apartament) care este mai mic de 30 l/ora (sau 60 l/ora in cazul unui contor de clasa A) nu este inregistrat de contorul interior, dar este inregistrat de contorul general. xDiferentele" in acest caz sunt foarte mari. Exemplu: o garnitura neetansa la rezervorul WC determina o pierdere de 20 l/ora. Contorul de clasa B din apartament nu-l inregistreaza (deoarece porneste de la 30 l/ora), dar contorul general de clasa C (cu un debit de pornire de 11 l/ora) va inregistra intr-o luna urmatorul consum: 20 l/ora - 24 ore/zi - 30 zile/luna = 14,4 mc/luna.
In cazul in care contoarele din apartament sunt de aceeasi clasa (sau de clasa superioara) cu a contorului general, xdiferentele" pot sa apara din simultaneitatea mai multor pierderi mici, neanregistrate de contoarele din apartamente, dar inregistrate de contorul general. Exemplu: contorul general al R.A.J.A.C. Iasi este marca PRECIFLO (clasa C, debit de pornire de 11 l/ora), iar in apartamente exista contoare de clasa D (debit de pornire de 11,5 l/ora). Daca din cele 20 de apartamente dintr-o scara (cel putin 40 de apometre) cel putin doua au pierderi mici (de 8 l/ora), apometrele din apartamente nu vor inregistra acest consum (8 l/ora < 11,5 l/ora - debitul minim de pornire al contorului din apartament), dar contorul general va inregistra 2 - 8 l/ora = 16 l/ora (16 l/ora > 11 l/ora - debitul minim de pornire al contorului general). Va aparea astfel o "diferenta" de 11,5 mc lunar!

Daca se sparge o teava?
O pierdere aparuta pe conductele din subsol este sesizabila doar la o verificare efectuata de catre un specialist. De asemenea, prezenta apei in subsolul blocurilor este un indiciu al unei posibile pierderi. Desi aceste cantitati nu apar pe nici un contor de apartament, ele sunt inregistrate de contorul general!

Cum trebuie montat contorul?
Pentru a se incadra in clasa de precizie, majoritatea contoarelor necesita un montaj perfect orizontal. De exemplu, un contor de clasa B care nu este montat perfect orizontal trece in clasa de precizie A, necesitand un debit de pornire de 2 ori mai mare!
Rezulta, astfel, ca acest contor va inregistra o cantitate de apa mai mica decat cea real consumata. Bineanteles ca inregistrarea contorului general de bloc (montat orizontal) va fi cea corecta, ceea ce va duce la o diferenta aparent inexplicabila!

Suntem inventivi!
Desi sunt greu de depistat, improvizatiile realizate de locatari determina si ele diferente notabile. Astfel, conductele de ocolire a contoarelor pot fi oricand o sursa de alimentare pentru o masina de spalat rufe, un WC sau o chiuveta. Bineanteles ca aceste consumuri nu sunt inregistrate, ceea ce va duce - din nou - la o diferenta semnificativa!

De ce trebuie verificate apometrele?
Conform Listei Oficiale emise de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML), toate contoarele trebuie verificate metrologic din 3 in 3 ani, pentru a evita functionarea lor eronata. Totodata, exista posibilitatea ca, din diverse motive, mecanismele contoarelor sa se blocheze, astfel incat cantitatea de apa consumata sa nu fie inregistrata de contorul de apartament. Acestea sunt doar doua dintre motivele pentru care reprezentantii asociatiei de proprietari trebuie sa verifice periodic contoarele din apartamente. Se vor evita astfel numeroase probleme, deoarece aceste cantitati nu apar pe nici un contor de apartament, dar sunt inregistrate de contorul general!

Pe unde se mai duce apa?
Sunt frecvente cazurile in care, la subsolurile blocurilor, in boxele locatarilor exista cate un robinet de apa. Indiferent de scopul pentru care au fost realizate (pentru muraturi, pentru spalat masina sau xca sa fie acolo"), aceste robinete reprezinta o noua sursa generatoare de diferente. Plus ca, de cele mai multe ori, curg in voie, deoarece nu deranjeaza pe nimeni! Totusi, acestea nu sunt altceva decat consumuri pe care apometrul general le inregistreaza, consumuri care vor aparea apoi ca "inexplica bile"!

De ce trebuie sigilat contorul?
Simpla montare a contoarelor in apartamente nu garanteaza inregistrarea tuturor consumurilor. O cale suplimentara de asigurare o reprezinta sigilarea contoarelor in instalatie - de catre reprezentantii asociatiei de proprietari. in acest mod se impiedica orice interventie a proprietarului asupra aparatelor de masurare a consumurilor. Desi prezumtia de nevinovatie este unul din principiile general recunoscute, exista si un arhicunoscut proverb care spune ca xpaza buna trece primejdia rea"!

Cand se citesc contoarele?
Citirea contorului general, ca si a tuturor contoarelor de apa rece si calda din apartamente trebuie sa se efectueze in aceeasi zi, prin inchiderea robinetului aflat inaintea contorului de facturare din subsol sau camin. Se elimina astfel posibilitatea aparitiei unor diferente ca urmare a citirii contoarelor din apartamente cu cateva zile inainte de citirea contorului general!

De ce schimba R.A.J.A.C. contoarele generale?
Activitatea de montare a contoarelor generale pentru stabilirea consumurilor populatiei a cunoscut o intensificare incepand cu anul 1996. in alegerea diametrului contorului general, singurul element care se ia in calcul este debitul furnizat consumatorului. in anii 1996 - 1997, consumul mediu de apa in municipiul Iasi era de 285 l/om/zi, iar dimensionarea contoarelor generale a tinut cont de acest consum. Astazi, consumul mediu de apa in municipiul Iasi este de 120 l/om/zi, adica 42 % fata de consumul din 1996. Acesta este motivul pentru care contoarele generale montate atunci trebuie inlocuite cu altele, de diametru mai mic, adaptate noului consum. Un motiv in plus il constituie si modernizarea continua a aparatelor de contorizare, astfel incat inlocuirea vechilor contoare (uzate fizic si moral) cu unele noi (mult mai performante) nu demonstreaza altceva decat dorinta de imbunatatire permanenta a serviciilor oferite clientilor.

Ce se intampla la unele asociatii?
Pentru a diminua aceste xdiferente" pana la incadrarea in toleranta de +/- 5 % a contoarelor, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- contoarele din apartamente sa fie de clasa superioara sau cel putin egala cu cea a contorului general;
- montarea contoarelor din apartament sa respecte prescriptiile din cartile tehnice emise de furnizori;
- instalatiile interioare din apartament sa fie etanse (robinete, garnituri, rezervor WC etc.);
- instalatiile interioare din subsol si coloanele principale sa nu prezinte pierderi;
- sa nu existe consumatori necontorizati;
- toate contoarele sa fie sigilate;
- citirile contoarelor din apartamente sa se faca in acelasi timp cu citirea contorului general.

Pentru exemplificare, prezentam situatia a doua asociatii de proprietari din municipiul Iasi.

Asociatia de proprietari Independentei R 1 - 4 are in componenta 64 de apartamente. La un consum de 777 mc (inregistrat de contorul general) aparea o diferenta de 120 mc (15,44 %). Cauzele au fost identificate o data cu verificarea facuta in apartamentele din cadrul asociatiei:
- 27 de apartamente aveau contoarele montate cu inclinare verticala foarte mare;
- 10 vase de WC prezentau pierderi de apa care nu erau inregistrate de contoarele din apartamente;
- 3 apartamente nu aveau contoarele sigilate in instalatie;
- 5 robinete necontorizate au fost identificate la subsolul blocului (3 in boxele locatarilor si 2 in spatiile comune).

Asociatia de proprietari PT 20 Tatarasi, str. V. Lupu, nr. 92, Bl. D7 avea neanchideri de 30 % - 40 %, datorate cauzelor enuntate deja. Dupa remedierea defectiunilor, neanchiderile au fost mult diminuate, ajungand la un procent de 5 % - 10 % din total!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1459 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015012 (s)