Eveniment-Social

Sunt tinere si frumoase, dar au ales sa practice aceasta meserie! Iata ce fac in fiecare zi

Publicat: 05 iul. 2015
1

@ Au fost la randul lor studente insa soarta le-a dus pe un drum diferit @ Una dintre ele a ramas in Iasi, insa cealalta a ales sa plece in Germania @ Cu siguranta si tu ai alege la fel daca ai fi fost in locul ei

Pentru multi oameni, faptul ca termina o scoala sau o facultate nu inseamna intotdeauna ca vor avea si loc de munca in domeniul dorit. Putini sunt cei care au norocul, dar si curajul sa ia viata in piept si sa plece departe de casa, de familie, pentru a-si crea un viitor. Una din aceste persoane este si Roxana Simion care, dupa ce a terminat Scoala Postliceala Sanitara Grigore Ghica Voda din Iasi, a decis sa plece in Germania pentru a lucra in domeniul medical.

„Cand am inceput scoala, nu aveam de gand sa plec, mi-a venit ideea asa spontan, cand a venit o firma care colaboreaza cu spitalele din Germania si m-am inscris la un curs de limba germana. M-am hotarat si am plecat”, isi aminteste Roxana. Are aproape 2 ani de cand este plecata si lucreaza la o clinica pentru batrani, intr-un orasel de langa Stuttgart. Parerile pe care si le-a facut atat despre modul in care arata clinica, cat si despre personalul medical sunt foarte bune, incomparabile cu cele de la noi.

„E mult mai bine aici, nu exista comparatie cu ce e la noi. Tot ce e in clinica e nou, modern. Si apoi, aici nimeni nu a facut vreo diferenta intre noi, strainii, si cei din tara lor. Nu s-a comportat nimeni niciodata urat. Si ne-am adunat in Germania persoane din toata Europa”, povesteste Roxana. Momentan, nici nu se gandeste sa revina in Iasi, deoarece stie ca aici salariul nu e suficient pentru a se intretine si pentru a putea strange niste bani.

„Nu ma gandesc sa ma intorc, nici acum, nici in viitor. Mai ales ca dintre toti colegii mei, aproape trei sferturi nu si-au gasit de munca nici acum, la aproape doi ani de la absolvire. Vorbeam cu un coleg si mi-a povestit ca la un spital din Iasi i s-au cerut 5000 de euro daca vrea sa se angajeze”, continua Roxana. Marturiseste ca pe langa dezavantajul ca esti departe de casa si de familie, sunt multe alte avantaje care te fac sa mergi intr-o alta tara si sa iti doresti sa ramai acolo. Conditiile de munca oferite, faptul ca poti avansa usor daca iti dai interesul sau salariile sunt printre cele mai importante imbolduri care te fac sa nu renunti.

„In ceea ce lucrez eu, pe ingrijiri, salariul e undeva intre 1500 – 2000 euro la inceput. In timp, poate creste salariul sau poti avansa. De asemenea, sunt cursuri pe care le poti face si in felul asta urci in grad mai repede. Oricum ar fi, aici macar pe langa cheltuieli, mancare, chirie, poti pune ceva bani deoparte. Asta e important”, precizeaza Roxana. Un alt dezavantaj pentru cei care pleaca la munca in Germania este cunoasterea limbii. La cursuri se invata lucrurile elementare, dar cand intri in campul muncii e un pic mai dificil. Absolventa Scolii Sanitare iesene povesteste ca la inceput se intelegea mai mult prin semne cu personalul medical si cu pacientii si ca acestia aveau mare rabdare cu ea, stiind ca este la inceput.

Asistent medical in spitalele de la noi

Facand o comparatie in acest domeniu, o alta absolventa a Scolii Sanitare, Alexandra Hutanu, a ales sa ramana sa profeseze in Iasi. In prezent, este asistenta la sectia de gastroenterologie a Spitalului Sf. Spiridon din Iasi si nu se gandeste sa plece in strainatate sa lucreze, desi este constienta ca ar fi conditii mult mai bune. „Cunosc persoane care au plecat, dar nu mi-am dorit sa plec si eu. Cel putin nu acum. Momentan, statul nu ne da nimic sa ne tina aici, deci cine stie, daca salariile nu se maresc, ar fi o idee pe viitor”, povesteste Alexandra.

Conditiile de munca in spitalele de la noi nu sunt atat de performante ca in cele ale altor tari europene. „E greu. Ar trebui personal mai mult, nu facem fata. E o asistenta la 14 – 15 pacienti, e foarte aglomerat. Banii sunt putini, dar de muncit, muncesti foarte mult. In strainatate aparatura este mai performanta, au acces la tratamente noi, aici sunt cateva medicamente care nici nu se gasesc. In schimb, mai vorbesc cu alti colegi care au plecat, salariul e mult-mult mai mare, programul lor este fix, nu pot avea mai mult de 6 pacienti in grija, e altfel”, continua Alexandra. Singurul avantaj pe care il pot avea cei care aleg sa profeseze la noi dupa ce termina este faptul ca sunt in tara lor, alaturi de cei dragi.

Persoanele care aleg sa plece, o pot face prin intermediul unei firme care ii ajuta cu toata documentatia, care organizeaza cursuri pentru limba germana, iar pe parcursul celor 2 ani cat au contract se ingrijesc mereu de ceea ce li se intampla asistentilor. Sunt multi cei care au ales sa plece in afara sa lucreze ca asistenti medicali, dar pe parcurs s-au razgandit si acum regreta.
Comentarii
  • De cand cursantii de la scolile postliceale sunt considerati studenti?Din aceasta aberatie inserata in articol rezulta indubitabil ori ca autoarea articolului a facut ziaristica la o scoala postliceala si se credea studenta,ori ca nu cunoaste semnificatia terenilor pe care-i foloseste.Ar mai fi si o a treia varianta pe care nu o expun din respect pentru ceilalti comentatori si/sau cititori ai tzadulii numita b.z.i.(nu B.Z.I. cum crede colectivul redactional)

  • reclama mascata la o firma care organizeaza cursuri. Atentie pe cine imbogatiti si cui dati bani. Verificati daca sunt acreditate de cineva cursurile si daca au intradevar relatii contractuale cu spitale din Germania. Nu va luati dupa vorbe si articole din ziar.

  • Asemenea scursori ale societatii sa fie nule..comentarii noncomentarii,abjectii…articol scos la intamplare,imi place teribil de mult decizia GRECIEI..cu privire la U.E…(P.S sistemul din aceasta tara trebuie invins…un sistem manipulat..cu innavutiri peste noapte,cariere de succes…sictir tuturor celor care se cred competenti si defapt e invers

Adauga un comentariu